Afbeelding

Wat kost een scooter nu echt?

Advertorial

Als je een voertuig hebt, komen hier allerlei kosten bij kijken. Het is logisch dat je betaalt wanneer je de scooter koopt, maar wat kost hij verder? Je kunt overal gratis parkeren en zo nu en dan giet je er wat benzine in of zet je hem aan de lader. Toch komt er iets meer bij kijken en veel mensen zien een aantal van deze kosten over het hoofd en raken hierdoor teleurgesteld. Met dit artikel hopen we dit te kunnen voorkomen! Dus, wat kost het hebben van een scooter en wat kun je verwachten?

Aanschaf van je nieuwe scooter

Dat je voor een nieuwe scooter moet betalen, dat wist je natuurlijk al. Hoeveel gaat je dit kosten? Een nieuwe scooter kan zo’n € 1700 - € 4000 kosten. Een elektrische scooter is over het algemeen iets duurder, maar je zult wel in de toekomst besparen omdat een elektrische scooter goedkoper rijdt. Daarnaast kun je er allerlei leuke accessoires aan toevoegen die enkele honderden euro’s kunnen kosten.

Een tweedehands scooter kost minder. Denk aan ongeveer € 1000. Je moet dan wel opletten dat je een goede scooter koopt, anders kom je met dure reparatiekosten en andere onverwachte kosten te zitten en kan het toch duur uitpakken. Je kunt dus beter iets meer uitgeven bij de aanschaf en een scooter in goede conditie te kopen.

Bij het aanschaffen van een scooter hoort ook een nieuwe helm. Deze kost meestal rond de € 70 - € 100. Vanaf 2023 moet je ook op brommers een helm op, dus houd hier rekening mee!

De verzekering

Heb je een nieuwe scooter op het oog? Kijk dan ook meteen naar de scootverzekering die je gaat afsluiten. Vanaf de dag dat jij de eigenaar bent van je nieuwe scooter, moet je hem verzekeren. Hierbij heb je verschillende opties: WA, WA+ of Allrisk. Je bent wettelijk verplicht om minimaal WA te dekken. Je kunt online gemakkelijk verschillende scooterverzekeringen vergelijken en zo de beste verzekering voor jouw scooter uitkiezen. De premie voor een WA scooterverzekering ligt gemiddeld rond de 15 euro per maand. Het is slim om goed uit te zoeken welke bij jou past, enkele euro’s per maand besparen kunnen je namelijk een hoop geld kosten wanneer je wel schade rijdt!

Brandstof en opladen

De benzineprijs is de laatste tijd veel aan het stijgen en dalen. Helaas is brandstof gemiddeld wel duurder geworden. Gelukkig verbruikt een scooter niet zo veel brandstof en rijden de meeste scooters vrij zuinig. Je bent nu ongeveer € 1,80 kwijt per liter. Met een liter kun je ongeveer 35 kilometer rijden. De meeste scooters hebben een tank van ongeveer 5 liter, een volle tank zou je nu ongeveer een tientje kosten.

Een elektrische scooter kun je thuis zeer goedkoop opladen. Verkijk je echter niet op het feit dat jij of je ouders hier wel voor betalen in de elektriciteitsrekening!

Waardeverlies door gebruik

Je scooter verliest waarde door gebruik en schade. Dit heet afschrijving. De afschrijving verschilt per merk en scooter enorm. Je kunt gemiddeld uitgaan van een waardeverlies van ongeveer 2% per maand in het eerste jaar, ongeveer 1% per maand in jaar 2, 3 & 4 en ongeveer een half procent per maand na 5e jaar. Wel is de vraag naar tweedehands scooters op het internet zo groot, dat het waarde verlies in het echt minder erg zal zijn.

Uit de krant