Afbeelding
Foto: gemeente Hilversum

Verzoeningshymne klinkt weer na 19 jaar

Algemeen

HILVERSUM - De laatste keer dat de verzoeningshymne te horen was, was in mei 1999. Nu, negentien jaar later, klinken de tonen van dit stuk weer in Hilversum. Woensdag om 11.00 uur speelt beiaardier Freek Bakker dit stuk, dat ter nagedachtenis aan de Hilversumse razzia van 1943 is geschreven, ten gehore. 

"Een bijzonder moment", vindt burgemeester Pieter Broertjes. "Een muziekstuk dat we wat mij betreft jaarlijks rondom 4 mei op het Carillon van het raadhuis gaan spelen. We mogen de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog immers nooit vergeten."

Dwangarbeiders
De verzoeningshymne is in 1998 gecomponeerd door Willem Westerveld, componist/organist van het Apostolisch Genootschap in Hilversum. Westerveld is één van de dwangarbeiders die in Bramsche te werk is gesteld gedurende het laatste deel van de Tweede Wereldoorlog.

Razzia
Op 23 oktober 1944 is er in Hilversum een grote razzia geweest. Ruim 4.000 mannen en jongens werden verzameld op het Sportpark, bij de Dudoktribune. Lopend en begeleid door de Duitsers gingen ze naar kamp Amersfoort.

Barakken
Van hieruit zijn ze met de trein naar Duitsland gebracht waar ze arbeid moesten verrichten. De mannen werden verdeeld over verschillende plaatsen in Duitsland, waaronder Bramsche en Bielefeld. Ze verbleven in barakken en een oude school. Overdag moesten ze dwangarbeid verrichten.

900 jaar
Twintig jaar geleden bestond de gemeente Bramsche 900 jaar. Het gemeentebestuur van Bramsche wilde hier aandacht aan besteden en vond dat Hilversum een belangrijke rol had gespeeld in de geschiedenis van deze stad. De gemeente Bramsche bestond in 1998 precies 900 jaar.

Kraaijeveld-Wouters
Het gemeentebestuur van Bramsche wilde hier aandacht aan besteden en vond dat Hilversum een belangrijke rol had gespeeld in de geschiedenis van deze stad. Het verzoek van de Duitse burgemeester aan zijn Hilversumse collega, toentertijd burgemeester Kraaijeveld-Wouters, was om ook in Hilversum deze geschiedenis te bespreken.

Slachtoffers
In Hilversum werd contact gezocht met de slachtoffers die in Bramsche ter werk waren gesteld. Meerdere slachtoffers hebben met burgemeester Kraaijeveld-Wouters en ambtenaar John de Jong urenlange gesprekken gevoerd. Ze kwamen erachter dat velen van hen toen pas voor het eerst over deze periode spraken.

Boek
Met emotionele verhalen tot gevolg. Deze verhalen zijn verwerkt in een boek 'Aufstehen! Kaffee holen!', wat verschenen is in het Duits en het Nederlands. Dit boekje His op 12 november 1998 officieel gepresenteerd in het raadhuis van Hilversum en op 27 november 1998 in het Tuchmacher Museum in Bramsche.

Pianostuk
Ter gelegenheid van de presentatie werd "de Versöhnungshymne" (Verzoeningshymne) door Westerveld op de piano ten gehore gebracht. Freek Bakker heeft het pianostuk bewerkt tot een stuk op het Carillon. In mei 1999 werd dit door hem op het Carillon van het raadhuis gespeeld.

De volledige tekst staat hieronder:

Ik zag, in droef gepeins verzonken,

geweld en onheil om mij heen.

Bezorgd, om hen die 'k moest verlaten,

daar vrijheid schier onmooglijk scheen.

Dan kwam als een geschenk van boven

Een mens, die zag hoe 'k was verward.

Verwerpend: "Wat zijn de gevolgen",

schonk zij haar liefdevolle hart.

Veel and'ren mochten ook ervaren

de hulp, die menigeen hen bood.

Heel vaak kom men de honger stillen

met 'n gul gegeven snede brood.

Hier lag de bron van de verzoening,

die later brede bedding vond

in uitgestrekte vredeshanden,

die beide steden samenbond.

Uit de krant