Afbeelding
Foto: Hans Peijs

Cel geëist voor onder invloed inrijden op fietser

Politie

HILVERSUM - De officier van justitie heeft 36 maanden celstraf, waarvan 2 maanden voorwaardelijk, geëist tegen een 33-jarige Hilversummer. Hij zou op 8 mei 2017 onder invloed van GHB in Hilversum met opzet op de Nieuwe Crailoseweg op een fietser zijn ingereden. De verdachte ontkent de beschuldiging, want volgens hem 'zit hij niet zo in elkaar'.

De Hilversummer stond woensdagochtend bij de rechtbank Lelystad terecht voor aanrijding, poging doodslag en heling van gestolen spullen.

In de ochtend van 8 mei rond 7.10 rijdt een jonge vrouw op haar fiets over de Nieuwe Crailoseweg. Ze luistert naar muziek en is zich niet bewust van de auto die haar van achteren nadert. In de auto zit de verdachte die kort daarvoor GHB heeft geslikt en terwijl hij rijdt met zijn dealer aan het appen is. De man ziet de fietser te laat en rijdt de vrouw van achteren aan.

Schrik
Het geschrokken slachtoffer valt van haar fiets en voelt veel pijn aan haar rug en heupen. Zij kijkt achterom in de hoop dat de bestuurder haar komt helpen. In plaats daarvan ziet ze de auto op haar afkomen. Van schrik springt de vrouw opzij. De vrouw ziet de auto een eindje verderop stoppen en terugrijden om vervolgens nogmaals op haar in te rijden.

De bange vrouw verstopt zich in de bosjes naast de weg. Zij belt 112 en de politie gaat op zoek naar de verdachte die ondertussen doorgereden is richting Bussum. Als politie de Hilversummer ziet rijden, slaat de man op de vlucht. Bij station Bussum Zuid wordt hij overmeesterd. Achterin de kofferbak van de auto ligt een aantal spullen die de dag ervoor gestolen zijn uit de sportkantine van de korfbalvereniging uit Hilversum.

Strafblad
De Hilversummer ontkent dat hij na de aanrijding bewust op de vrouw zou zijn ingereden. ,,Ik heb een aardig strafblad, maar dit soort dingen komen daarop niet voor." Hij verwijst naar de vele vermogensdelicten die hij in het verleden gepleegd heeft. Voor poging doodslag stond hij nooit terecht, omdat hij volgens zijn eigen zeggen 'nooit iemand pijn zou doen'.

De verdachte die al jaren verslaafd is aan allerlei soorten drugs, is gedurende zijn detentie onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Zij kunnen geen eenduidig advies geven. Wel wordt in het algemeen geadviseerd de man een jaar in een gesloten instelling te behandelen tegen zijn verslavingen. De Hilversummer weigert daar aan mee te werken.

Schadevergoeding
De officier van justitie legt daarom de verdachte een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf op en na zijn detentie zich 3 jaar lang te houden aan de voorwaarden van de reclassering. Daarnaast wil de officier van justitie dat de verdachte het slachtoffer een schadevergoeding van 3.000 euro betaalt.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Uit de krant