Afbeelding
Foto: Gemeente Hilversum

'Stadsgesprek' over formatie komt in Heelo

Politiek

HILVERSUM - Inwoners van Hilversum krijgen inderdaad de kans om met de vier onderhandelende partijen die samen de nieuwe coalitie willen vormen, adviezen mee te geven voor in het nieuwe coalitieakkoord. Dit zogenaamde 'stadsgesprek' vindt plaats op maandag 14 mei in Heelo aan de Oosterengweg.

Dat hebben de vier partijen Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks en formateur Hans Haselager laten weten. Zij reageerden daarmee op een oproep van PvdA, SP, Leefbaar Hilversum en bewonersverenigingen uit Hilversum-Oost. Die meenden drie weken dat als de onderhandelaars burgerparticipatie zo belangrijk vinden, zoals zij aangeven voor de verkiezingen, zij dat ook nu tijdens de formatiegesprekken moeten laten zien.

Dinsdagavond was het eerste inhoudelijke gesprek Hart voor Hilversum, D66, VVD en Groen Links. Deze onderhandelingen zijn in een goede en zeer constructieve sfeer gevoerd op basis van ingebrachte bespreekpunten, meldt Haselager. "Duidelijk is dat de partijen voor ogen hebben dat beleid dat goed is, behouden moet blijven en daar waar nodig nieuwe initiatieven of beleidsimpulsen moeten plaatsvinden."

Op de agenda stonden de onderwerpen welzijn, zorg, onderwijs en werk en inkomen. Haselager noemt het 'kenmerkend dat alle partijen welzijn en zorg in de wijken en buurten van Hilversum verankerd willen zien'. "Ook zien de onderhandelende partijen in de huidige economische groei kansen en mogelijkheden om meer Hilversummers aan het werk te krijgen. De koppeling met het lokale en regionale bedrijfsleven behoort tot een van de beleidsimpulsen. Het onderwijs in Hilversum is voor alle partijen een speerpunt van beleid. Behoud en versterking van kwalitatief hoogwaardig onderwijs en verbetering van de overgang van onderwijs naar de arbeidsmarkt gaan tot beleidsimpulsen behoren."

Woensdag krijgen de onderhandelingen een vervolg, met als te bespreken onderwerpen bereikbaarheid en economie.

Uit de krant