Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

'Mars van gerechtigdheid' door Hilversum

Mensen

HILVERSUM - "Het is tijd om duidelijk te maken dat wij dit onrecht niet langer pikken. Wij kunnen en mogen niet langer wegkijken en ons onrechtmatig laten behandelen. Het wordt tijd dat wij de handen ineenslaan en de geleden sluiten."

Dat schrijven drie initiatiefnemers van de zogenaamde 'mars van gerechtigdheid' door Hilversum op zaterdag 19 mei. Aanleiding is de vervolging van eigenaar Gilly Emanuels van ijssalon/Surinaams eethuis 't Perronnetje aan de Kleine Drift.

De vervolging (voor mishandeling) leidde tot veel ophef, omdat de groep jongeren tijdenlang de Surinaamse racistisch bejegende en zelfs een met poep besmeurde Surinaamse vlag voor haar deur legde. Dat de onderneemster uiteindelijk de jongeren met een bezemstok te lijf ging, was volgens velen een logisch gevolg.

De mars is volgens de drie initiatiefnemers, Raymond Pinas, Glenda Vijzelman en Gerrel Liesdek, geen protestmars of demonstratie, maar eerder "die van positie innemen binnen deze samenleving op welke wij horen". De drie (geen Hilversummers) menen dat ook andere vrouwelijke ondernemers - met een migratieachtergrond - werden geconfronteerd met racistische opmerkingen.

De bijeenkomst van 19 mei eindigt op het plein voor de ijssalon. Daar wordt ook de petitie tegen vervolging van Emanuels (door zo'n 500 mensen ondertekend) overhandigd.

Uit de krant