Afbeelding
Foto's: Bastiaan Miché

Nieuwe fietsbrug Zwaluwenberg open voor fietsers en voetgangers

Buurt / wijk

HILVERSUM - De nieuwe fietsbrug Zwaluwenberg over de A27 bij Hilversum is in gebruik genomen. Zo'n vijftig sporters van de Gooise Atletiek Club finishten donderdag in de stralende zon op de nieuwe brug.

De fietsbrug verbindt twee natuurgebieden: het Hilversumse Wasmeer en de Hoorneboegse Heide. Hierdoor heeft de brug een belangrijke recreatieve functie, meent een woordvoerder van Rijkswaterstaat Midden-Nederland. "Wandelaars en fietsers gebruiken de fietsbrug dan ook intensief." 

De oude fietsbrug uit 1969 is vervangen omdat de constructie niet voldoende veilig meer was en te smal voor de verbrede A27/A1. Op 6-7 oktober 2017 werd de oude fietsbrug gesloopt. 

Om de nieuwe fietsbrug te realiseren is gebruikt gemaakt van prefab betonnen liggers. Dit zijn grote betonnen elementen die de aannemer in een keer op de steunen van een viaduct kan hijsen.

Deze werden begin december geplaatst. De rijksweg was hiervoor 's nachts in het weekend afgesloten. Vorige week werden de laatste werkzaamheden uitgevoerd: namelijk het afwerken van de leuningen en randelementen van de fietsbrug.

Uit de krant