Captain Azor Matusiwa (zittend rechts) in een van de jeugdteams van HSV Wasmeer.
Captain Azor Matusiwa (zittend rechts) in een van de jeugdteams van HSV Wasmeer. Foto: Wasmeer

Opnieuw speelt een oud-Wasmeerspeler voor Ajax 1

Sport

HILVERSUM - De wedstrijd tussen Excselsior en Ajax ging natuurlijk nergens meer om, maar toch zullen velen binnen Wasmeer het duel beschouwen als absoluut hoogtepunt van dit voetbaljaar. Want na Davy Klaassen maakte opnieuw een oud-lid zijn debuut voor de Amsterdammers: de nog altijd in Hilversum wonende Azor Matusiwa.

De nu twintigjarige middenvelder van Angolese komaf werd in 2004 lid van Wasmeer en speelde in Hilversum-Oost totdat hij ergens rond 2012 vertrok naar Almere City. In augustus 2015 tekende Matusiwa zijn eerste profcontract bij Ajax. En na een goed jaar in jong Ajax stond hij zondag in de basis in het met 2-1 gewonnen duel tegen Excelsior.

"Ik heb wel vol trots naar hem gekeken", zegt de man die Matusiwa bij Wasmeer zag binnenkomen en hem trainde. Hij wil niet met zijn naam in de krant, omdat hij niet bekend wil staan 'als de trainer waar het allemaal begon' en 'kijk mij nou'. "Overigens was ik ook al trots op hem toen hij naar Almere ging en later voor jong Ajax speelde."

Maar had de oefenmeester dan verwacht dat zijn oud-pupil zo ver zou komen? "Nee, dat kun je nooit zien, je ziet alleen wel dat hij in de loop der jaren alleen maar beter wordt. En natuurlijk was het vrij snel duidelijk dat Azor kon voetballen. Hij speelde altijd met oudere kinderen en dat ging hem vrij gemakkelijk af. Hij had een goede balcontrole en ondanks dat ie klein was, was hij niet van de bal te krijgen."

Het verhaal van de uit Angola gevluchte familie Matusiwa is sowieso bijzonder. Jarenlang knokte het gezin om in Nederland te mogen blijven. Veel leden van de verenging sprongen destijds voor de familie in de bres. In 2005 kwam de verblijfsvergunning af. Het betekende onder andere dat de toen 7-jarige (en dus in Hilversum geboren) Azor Matusiwa kon blijven voetballen bij Wasmeer waar hij uiteindelijk acht seizoen lang speelde.

En dat Matusiwa zo lang voor de Hilversumse club speelde en niet eerder werd ontdekt door een betaald voetbalorganisatie, verbaast zijn oud-trainer wel. "Maar voor de verenging is het - na Davy Klaassen - fantastisch. Het geeft echt een boost. Maar voor Wasmeer is het ook geluk. Wanneer hij bij een andere verenging was begonnen, was hij er met zijn talent ook wel gekomen. Hij is echt een teamspeler, heel dienstbaar. Verdedigend is hij sterk, aan de bal ook en bikkelhard. Alleen aanvallend kan het nog beter, maar hij is nog jong."

Uit de krant