Foto : Bastiaan Miché
Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Minister: Geen aanleiding om vervolging Emanuels in te trekken

Politiek

HILVERSUM - Onderneemster Gilly Emanuels moet gewoon voor de rechter verschijnen vanwege mishandeling. In antwoorden op vragen van PVV-Kamerid Gidi Markuszower geeft minister Fred Grapperhaus van Veiligheid en Justitie aan het openbaar ministerie (OM) niet de opdracht haar vervolging in te trekken.

De minister ziet geen aanleiding om het OM te verzoeken de aanklacht in te trekken tegen de Hilversumse onderneemster. Emanuels wordt vervolgd voor mishandeling.

In augustus vorig jaar gaf zij een paar jongeren die haar al tijdenlang lastigvielen en discrimineerden een paar klappen. Het incident werd deels gefilmd door een van de jongeren. Op dit YouTube-filmpje is duidelijk hoorbaar dat de vrouw van Surinaamse afkomst gediscrimineerd wordt.

Begin april klom PVV'er Markuszower in de pen. Hij vindt het onterecht dat de onderneemster vervolgd wordt. Van Grapperhaus wilde hij weten of hij bereid was het OM de opdracht te geven de aanklacht in te trekken, omdat zij het slachtoffer is en niet de dader. "Het OM heeft aanvankelijk ingezet op een bemiddelingstraject. Dat traject is niet tot stand gekomen", meldt de minister. Mediation is door de onderneemster afgewezen.

"Vervolgens heeft het OM vervolging ingezet van personen die vermoedelijk strafbare feiten hebben gepleegd. Er is geen aanleiding om het OM te instrueren de vervolging in te trekken", besluit Grapperhaus.

Uit de krant