Afbeelding
Foto: Natuurmonumenten/Ben Walet

Extra controles op loslopende honden in natuur

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Natuurmonumenten en andere terreinbeherende organisaties, gemeente en politie gaan de komende tijd extra controleren op loslopende honden in de natuurgebieden van Noord-Holland.

Het broedseizoen is in volle gang en veel dieren hebben jongen, daarom is het nu heel belangrijk om verstoring te voorkomen, aldus Natuurmonumenten. "Ook op de Buitenplaatsen in 's-Graveland zijn de boswachters komende tijd extra alert op loslopende honden."

Boswachter Jelle Kaptijn van Natuurmonumenten benadrukt het belang van deze actie: "Afgelopen maanden zijn op de buitenplaatsen in 's-Graveland al zeven reeën doodgebeten door honden. Loslopende honden richten meer schade aan dan je denkt. Vogels, maar ook reeën, konijnen en hazen worden makkelijk verstoord - ook alleen door de geur van honden - en verlaten dan hun jongen of het nest. Dan is het risico groot dat de jongen verhongeren of de eieren niet uitkomen."

Samen met collega's van andere natuur- en recreatieorganisaties in Noord-Holland is Kaptijn de komende tijd extra alert op loslopende honden in de natuur. "We ontvangen graag mensen in onze natuurgebieden, maar vragen wel of ze zich aan de regels willen houden: op de 's-Gravelandse Buitenplaatsen zijn honden welkom, mits aangelijnd. Door te handhaven, beschermen we deze kwetsbare natuur en kan iedereen daar van blijven genieten."

Ook drones en metaaldetectoren zijn niet toegestaan in de natuurgebieden van Natuurmonumenten.

Natuurmonumenten, Landschap Noord-Holland, Staatsbosbeheer, Goois Natuurreservaat, PWN Waterleidingbedrijf Noord-Holland, Recreatie Noord-Holland en Recreatie Midden-Nederland hebben afgesproken meer te gaan samenwerken op gebied van handhaving. De provincie Noord-Holland ondersteunt hen daarbij in samenwerking met de Regionale Uitvoeringsdienst Noord-Holland Noord (RUD NHN).

De samenwerking is erop gericht om omwonenden, bezoekers en ondernemers rondom een natuurgebied bewust te maken van de geldende regels. Zij zijn zich vaak niet bewust van de impact van hun gedrag. Met een gezamenlijke aanpak kunnen de organisaties hun capaciteit beter inzetten en eenduidiger optreden.

Uit de krant