Afbeelding
Foto: Kenny Angel

Opnieuw asbest op Oosterengweg in Hilversum

Buurt / wijk

HILVERSUM - Bij graafwerkzaamheden op de Oosterengweg in Hilversum zijn, ter hoogte van huisnummer 40 (voormalige groothandel WASCO), in de grond kleine brokjes asbest aangetroffen. Het werk is stilgelegd om risico's uit te sluiten voor werknemers die de komende maanden in dit gebied kabels en leidingen verleggen.

In overleg met de Omgevingsdienst Flevoland, Gooi en Vechtstreek is de elders in het werkgebied beproefde saneringsaanpak, ook voor deze locatie in gang gezet. Het asbest vormt geen gevaar voor de volksgezondheid, meldt de provincie Noord-Holland. "De hoeveelheid is beperkt en het ligt circa 20 tot 30 centimeter onder straatniveau, op een afgesloten werkterrein. De vervuilde grond moet wel gesaneerd worden."

Begin april werd er ook al asbest gevonden op de Oosterengweg, destijds bij de aansluiting met de Liebergerweg. Ook toen werd het werk stilgelegd. Nader bodemonderzoek en het opstellen van een passend saneringsplan volgde voor het veilig (laten) afvoeren van de asbesthoudende grond naar een erkende verwerker. Dat plan werd vorige week goedgekeurd door het bevoegd gezag, de Omgevingsdienst Flevoland, Gooi en Vechtstreek.

De provincie Noord-Holland heeft met de Omgevingsdienst afgesproken dat bij eventuele nieuwe vondsten binnen het werkgebied steeds eenzelfde saneringsaanpak wordt toegepast. Op die manier kan er snel gehandeld worden en blijft vertraging van het werk aan kabels en leidingen beperkt.

De locatie op de kop van de Oosterengweg wordt dezer dagen gesaneerd. Het streven is om - indien haalbaar - direct ook het depot ter hoogte van de Oosterengweg 40 te saneren. Mocht dat niet haalbaar blijken, dan gebeurt dit zo spoedig mogelijk daarna. 

Op de Oosterengweg wordt in 2018 op diverse plaatsen gegraven in verband met het verleggen van kabels en leidingen. Het gaat om voorbereidende werkzaamheden: eind 2019 start de provincie Noord-Holland met de bouw van een spoorwegonderdoorgang op de Oosterengweg.

Uit de krant