Karin Walters en Henk Blok tijdens de onderhandelingen.
Karin Walters en Henk Blok tijdens de onderhandelingen. Foto: Bastiaan Miché

Coalitieakkoord Hilversum: 'Voor 2030 één Gooise gemeente'

Politiek

HILVERSUM - De vier partijen in Hilversum, die samen een nieuw coalitieakkoord hebben gesloten, willen uiterlijk voor 2030 fuseren naar één gemeente in 't Gooi en de Vechtstreek. Dat schrijven onderhandelaars Karin Walters en Henk Blok van Hart voor Hilversum in een brief aan de leden. 

Daaruit blijkt dat het voor de andere partijen die aan tafel zaten een koud kunstje was om de lokale partij - voor de gemeenteraadsverkiezingen nog fel tegenstander van één Gooise gemeente - over te halen. Al in de eerste ronde, toen nog met het VVD, CDA en GroenLinks aan tafel, moest Hart dit punt inleveren. "Dit was een heel belangrijk punt voor de andere drie partijen om door te kunnen", aldus Walters en Blok. 

Het tweetal voegt daaraan toe dat binnen de Hilversumse gemeenteraad slechts twee partijen (Hart en SP, samen goed voor 10 van de 37 zetels) tegen Gooistad zijn. "Een minderheid, dat moeten we ons realiseren. Met D66, VVD en Groenlinks als grootste partijen na ons en fervent voorstanders van Gooistad is het vrijwel zeker, dat in elke nieuwe coalitie de fusie naar Gooistad in het coalitieakkoord zou staan."

Wijdemeren
Overigens staat in het akkoord dat Hilversum eerst bestuurlijk gaat fuseren met Wijdemeren, voordat er een Gooise gemeente komt. "En dat is dan nog onzeker, want ook de andere gemeenten in het Gooi, de Provincie en de Tweede Kamer moeten daar besluiten over nemen", aldus Walters en Blok. "Natuurlijk hadden we het liefst, dat er in het coalitieakkoord stond dat fusie met Wijdemeren en zeker de fusie tot Gooistad er niet zou komen."

Wethouders
Hart voor Hilversum levert twee van de zeven wethouders. Karin Walters (Financiën, Vergunning en handhaving, ICT, LHBTI, Fusie Wijdemeren) en Angelika Pelsink (Buurten en Wijken (waaronder burgerparticipatie), Welzijn, Zorg en Monnikenberg) gaan als wethouder aan de slag. Ook D66 (dat het CDA in april verving) en de VVD krijgen er twee. Namens GroenLinks wordt Jan Kastje de enige wethouder.

Niet goed 
Toch verliep de keuze wie uiteindelijk de twee wethouders zouden worden voor Hart voor Hilversum niet goed, schrijven Walters en Blok. De aanmelding en het selectieproces riepen binnen de fractie veel vragen op. "Aangezien het lang onduidelijk was hoeveel wethouders er zouden komen en er in een vertrouwenscommmissie over kandidaten gesproken werd, was er geen duidelijk en tijdig moment om te communiceren naar de kandidaat-wethouders en het bestuur over hoe dit liep, zonder mensen misschien wel onnodig te kwetsen. De communicatie naar de kandidaat-wethouders en het bestuur had zeker beter gemoeten en dat spijt ons."

Heet avondje
Afgelopen dinsdag werd het akkoord besproken binnen de fractie van Hart voor Hilversum. Die was al langere tijd op de hoogte van Gooistad en stemde in met het akkoord: het programma, de financiën en de wethouders. Komende dinsdag komen de leden bijeen in wijkcentrum De Geus. Dat belooft een heet avondje te worden. Geen Gooistad is immers een heikel punt en bovendien is het voltallige bestuur van de lokale partij woensdag opgestapt. Het is echter aan de fractie om in te stemmen met het akkoord en niet aan de leden.

Oppositie
De afgelopen weken gaven verschillende leden al aan, waaronder oprichter Meijndert Ruitenberg, dat Hart voor Hilversum beter in de oppositie kon plaatsnemen dan instemmen met Gooistad. Walters en Blok zijn het daar niet mee eens. Immers, is hun uitleg, vanuit de oppositie kan de lokale partij op het punt van 'Geen Gooistad' al helemaal niets bereiken. Bovendien, voegen zij toe, zijn de veertien overige speerpunten wel terug te vinden in het coalitieakkoord. Alleen Gooistad is niet gehaald. Dat was trouwens wel het belangrijkste speerpunt.

Kleine spoorbomen
Wat wel is gelukt, zijn onder andere meer sociale huurwoningen, de winkels zijn open op zondag, de prijs van een parkeervergunning voor de eerste auto wordt 40 procent goedkoper en de kleine spoorbomen blijven open voor auto's en fietsen van beide richtingen. Ook komt er een nieuw afvalinzamelingsplan: de woonlasten stijgen niet meer dan met inflatie. "De extra PMD-bak komt er, maar deze kunnen mensen weigeren en dan blijven er voldoende open inzamelingsmogelijkheden in de wijk en bij winkelcentra."

Uit de krant