Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Fractieleden Hart voor Hilversum vroegen onderhandelingen on hold te zetten

Politiek

HILVERSUM - Dat de handtekeningen woensdagavond onder het coalitieakkoord stonden, heeft de wenkbrauwen doen fronsen bij diverse fractieleden van Hart voor Hilversum. Zij waren in de veronderstelling dat op hun verzoek de onderhandelingen tijdelijk waren stopgezet.

Dat blijkt een reactie op Facebook van Wendy Nieuwenhuyze, nummer 14 op de kandidatenlijst van HvH tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Een aantal bezorgde fractieleden heeft hun onderhandelaars Karin Walters en Henk Blok en formateur Hans Haselager voor de doorslaggevende bijeenkomst op woensdag per app laten weten bedenkingen te hebben.

Onder druk
Tijdens het fractieoverleg over het concept coalitieakkoord heeft een aantal HvH'ers het gevoel gehad 'onder druk gezet te zijn om ter plekke te stemmen over het concept'. Daarnaast bleek volgens Nieuwenhuyze dat het niet voor iedereen duidelijk was dat er gestemd moest worden over het coalitieakkoord inclusief de wethouderstaken en de tweede wethouderskandidaat.

Opstappen
Het aftreden van het voltallige bestuur, omdat zij ontevreden waren over het verloop van de onderhandelingen, heeft een aantal fractieleden aan het denken gezet. Deze actie heeft tot heroverweging geleid wat betreft hun stemgedrag. Daarom kwam ook het verzoek om de onderhandelingen on hold te zetten.

De onderhandelaars verklaren het bericht pas gelezen te hebben nadat de puntjes op de i gezet te hebben in het raadhuis. En zij verklaren dinsdagavond echt het mandaat te hebben gekregen van de fractie. Vanavond komen de fractie en de onderhandelaars. 

Uit de krant