Afbeelding
Foto: Wikimedia Commons

Politiek Hilversum en coffeeshopondernemers kraken wietexperiment

Politiek

HILVERSUM - De kans dat burgemeester Pieter Broertjes Hilversum aanmeldt om deel te nemen aan het landelijke wietexperiment is na woensdagavond fors kleiner geworden. De meeste partijen hebben hun twijfels over de proef en, niet onbelangrijk, ook de canabisondernemers in Hilversum zijn tegen.

Zoals aangekondigd in het regeerakkoord 2017 komt er zes tot tien (middel)grote gemeenten een experiment met cannabisteelt voor recreatief gebruik. Doel is een einde te maken aan het huidige beleid van gedogen. De verkoop van cannabis vanuit coffeeshops is toegestaan, echter de teelt van deze drugs is illegaal. En dat leidt tot veel gedoe, waaronder gevaarlijke situaties door illegale wietkwekerijen in woonwijken.

Slecht plan
De afgelopen jaren was een meerderheid binnen politiek Hilversum enthousiast om een einde te maken aan het gedoogbeleid. Dat gold ook en geldt nog steeds voor de coffeeshopondernemers. Echter, met de huidige voorwaarden vanuit Den Haag spreken zij nu over een slecht plan. "De door de overheid aangewezen kweker moet bepalen welke soort er gekweekt wordt, er is vanuit de coffeeshops geen enkele mogelijkheid om invloed uit te oefenen op het assortiment. Dat betekent dat alle shops in Hilversum dezelfde soort(en) moeten verkopen, terwijl dit niet aansluit op de vraag."

Probleem is dus, aldus André Schreuders van coffeeshop De Leeuw, dat alle coffeeshops met het experiment straks 'Amstel' verkopen en 'Heineken' alleen nog maar bij illegale dealers is te krijgen. Nu is er voor iedereen keus genoeg. Grote vraag is bovendien wat er gebeurt als het experiment mislukt, aldus de ondernemers. Er is geen plan B. "Het feit dat de duur van het experiment is vastgesteld op vier jaar en dat de situatie dan weer terug moet naar hoe het nu is, is niet reëel. Een teniet gedane inkoop is niet zomaar weer opgebouwd."

Haagse zaak
Vanuit de politiek kwam er vooral kritiek vanuit de VVD en SP. Zo is volgens Ruud Verkuijlen van de liberalen niet duidelijk of de criminaliteit met het experiment zoals wordt aangenomen afneemt. En Bianca Verweij van de SP meent dat Broertjes zich in eerste instantie moet bezighouden met wijkveiligheid, voordat hij aan de slag gaat met deze 'Haagse zaak'. Heins Jaarsma van D66 heeft een andere mening. Volgens hem moet Hilversum 'op het spoor blijven' om zo een einde te maken aan het huidige gedoogbeleid. 

Broertjes zelf is verrast door de brief van de ondernemers en benadrukt dat er iets moet veranderen aan het huidige 'failliete gedoogbeleid'. Bovendien kan Hilversum - als de uitwerking van het experiment niet goed bevalt - altijd nog uit het project stappen. Hij voegt toe dat er verschillende soorten experiment komen om zo de proef een zo goed mogelijk vervolg te kunnen geven.  

Uiteindelijk krijgt Broertjes van vijf partijen geen steun. Naast de VVD en de SP waren dit het CDA, ChristenUnie en Hart voor Hilversum. D66, GroenLinks en PvdA vinden wel dat Hilversum zich moet aanmelden voor de proef.

Uit de krant