Foto : Bastiaan Miché
Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Spectaculaire beelden politie Hilversum 'geen inbreuk op privacy'

Politie & justitie

HILVERSUM - Burgemeester Pieter Broertjes is niet van plan om een tweetal goed bekeken filmpjes die de politie Hilversum al enige tijd terug op Facebook plaatste te verwijderen. De beelden, waarop bijvoorbeeld te zien is dat een dronken scooterrijder wordt opgepakt, vormen volgens de burgervader geen inbreuk op de privacy.

Dat schrijft Broertjes na vragen van de SP. De socialisten meenden dat de filmpjes niet het doel hadden om mensen op te sporen, daar is immers niets mis mee, maar eerder dienden om te laten zien hoe goed de politie zijn werk doet. Daarbij zijn volgens de SP op niet toegestane gronden persoonsgegevens openbaar gemaakt. "Ook schiet dit duidelijk het doel van het cameratoezicht voorbij, want de camera's zijn bedoeld voor de veiligheid van onze inwoners en niet voor marketingdoeleinden voor de politie."

Het gaat onder andere om de beelden van de spectaculaire arrestatie van een scooterrijder op het Oosterspoorplein. Op de beelden zijn ook twee toevallige passanten in beeld. Fractievoorzitter Bianca Verweij van de SP vraagt zich af of deze omstanders 'zomaar' in beeld mogen komen.

Broertjes denkt hier toch net even anders over. De privacy is niet in het geding en, schrijft hij, deze beelden zijn bedoeld om de burgers een inkijk te geven in het operationele werk van de politie. "De politie krijgt van veel bewoners positieve reactie terug op de transparante wijze waarop dergelijke acties worden uitgevoerd. Bij het selecteren van de beelden kijkt de politie kritisch naar de privacy van de betrokkenen. Op de filmpjes wordt duidelijk dat aangehouden personen de veiligheid in gevaar brengen, maar zelf niet te identificeren zijn."

Hieronder het filmpje. Kijk en oordeel zelf.

Uit de krant