Afbeelding
Foto: Peter van Reenen

Vrije val aantal ijsvogelpaartjes in 2018

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De stevige winter in de tweede helft van februari en begin maart - en dan met name de ijzige, harde Syberische wind - is veel ijsvogels in 't Gooi en de Vechtstreek fataal geworden. Het aantal ijsvogels in de regio is met 75 tot 80 procent achteruitgegaan. 

Dat meldt coördinator Jelle Harder van de IJsvogelwerkgroep Gooi en Vechtstreek. "Nu de eerste monitoring van de vaste broedplekken vrijwel rond is zijn pas zestien paar ijsvogels met zekerheid vastgesteld. De verwachting is dat er nog hooguit tien  paar bij zullen komen. Dit lage aantal staat in schril contrast met het record jaar in 2017. Toen werden in de regio maar liefst 104 paar ijsvogels geteld.

In andere delen van Nederland zijn de cijfers niet veel beter. Als de afname in Gooi en Vechtstreek voor heel Nederland op gaat zal de ijsvogelstand zakken van meer dan 1300 paar in 2017 naar circa 300 paar in dit jaar. Dit lage aantal was er deze eeuw alleen in 2000 (295 paar) en 2012 (285 paar).

De werkgroep hoopt dat een aantal ijsvogels het eerste broedsel misschien hebben overgeslagen om bijvoorbeeld zelf eerst weer op krachten te komen. Mogelijk gaan die vogels daarna alsnog broeden, aldus Harder. "Door het lage aantal paartjes zal ook de aanwas van jongen dit jaar laag zijn. En dat heeft weer gevolgen voor de ijsvogelstand in 2019."

In Nederland zijn ijsvogels standvogel. Dat betekent dat ze in de herfst niet naar warmere oorden zoals Zuid-Frankrijk of Afrika trekken. Ze blijven hier omdat de ervaring leert dat de meeste winters niet al te streng zijn. Dat betekent dat er bijna altijd open water is om vis te vangen, het  stapelvoedsel van ijsvogels. Meestal gaat dat goed maar komt er een strenge winter waarbij meer dan twee weken bijna overal ijs ligt, dan gaan veel ijsvogels dood.

De IJsvogelwerkgroep onderhoudt op 80 locaties ongeveer 140 ijsvogelwanden. Jaarlijks worden die onderhouden en gecontroleerd op de aanwezigheid van broedende ijsvogels. Wie een ijsvogel waarneemt wordt gevraagd dat te melden op www.vwggooi.nl

Uit de krant