Dion Viarossieau (midden) tijdens het in elkaar zetten van de escaperoom.
Dion Viarossieau (midden) tijdens het in elkaar zetten van de escaperoom. Foto: DionV productions en TTSU

Mobiele escaperoom beleeft première op Gijsbrecht

Cultureel

HILVERSUM - Een primeur op de Gijsbrecht van Amstelstraat komende zondag. Tijdens de Trots Markt in de Hilversumse winkelstraat kunnen durfals de mobiele escaperoom van creatieve duizendpoot Dion Viarossieau in. De escaperoom op wielen in horrorstijl is zeven meter lang en twee meter breed. Bezoekers krijgen twaalf minuten de tijd om in vier kamers puzzels op te lossen en zo de deur van de escaperoom te openen.

Viarossieau (DionV) had vorig jaar succes met het megaspookhuis Halloween Nightmares in winkelcentrum The Wall aan de A2 bij Utrecht. Daarmee trok hij in vier maanden tijd ruim 42.000 bezoekers. Vanaf volgende wek trekt hij het land in met de griezelige mobiele escaperoom die hij samen met zijn creatieve rechterhand Giovanni Roemer bouwde. "De mensen worden panisch", belooft Viarossieau. "Muziek, spanning, rook en schrikeffecten komen allemaal voorbij. Mensen raken helemaal gedesoriënteerd."

De ondernemer had, nadat hij contact had met Renske Schriemer van de Stichting Ondernemersfonds De Gijsbrecht, al plannen voor een escaperoom op de Gijsbrecht. Maar daarvoor zijn weer allerlei vergunningen nodig en Viarossieau zegt niet het geduld te hebben om te wachten op het in zijn ogen trage handelen van de gemeente. "Ik ben een bouwer, doe creatieve dingen. Als ik dan moet wachten, vind ik het op een gegeven moment niet meer interessant. En toen ontstond het idee voor de caravan."

De escaperoom is zeker niet voor watjes. "De ontvoering van een meisje staat centraal en het loopt helaas niet goed af", leggen de bedenkers uit. Niet voor niets geldt de leeftijdsaanduiding zestien plus voor deelname aan de escape, hoewel dappere tieners onder begeleiding van hun ouders best een gokje mogen wagen.

Komende zondag tussen 10.00 en 18.00 uur staat de mobiele escaperoom op de Gijsbrecht. Geïnteresseerden zijn elk kwartier welkom. Per bezoek kunnen vier mensen naar binnen. Dat kost bij elkaar 20 euro (per bezoeker dus 5 euro). Tickets zijn ter plaatse te koop bij de mobiele (knalpaarse) escaperoom.

Uit de krant