Hart voor Hilversum tijdens de verkiezingsavond met onder andere Henk Blok, Karin Walters en twee opgestapte bestuursleden Marjon Heijnen en Lianne van Wijk.
Hart voor Hilversum tijdens de verkiezingsavond met onder andere Henk Blok, Karin Walters en twee opgestapte bestuursleden Marjon Heijnen en Lianne van Wijk. Foto: Bastiaan Miché

Veel woede en frustraties bij ledenvergadering Hart voor Hilversum

Politie

HILVERSUM - Waarom maar liefst zeven wethouders, waarom samenwerken met D66 en vooral, waarom instemmen in het nieuwe coalitieakkoord met Gooistad? De emoties bij verschillende leden van Hart voor Hilversum liepen vanavond hoog op tijdens een algemene ledenvergadering.

De door pakweg veertig leden bezochte bijeenkomst in Luno Kitchen - waar geen foto's en filmopnames mochten worden gemaakt - vond plaats op initiatief van mede-oprichter Meijndert Ruitenberg. Hij was een van de velen die not amused waren over het bereikte coalitieakkoord dat de lokale partij had ondertekend met D66, VVD en GroenLinks. Bovendien voelden de leden zich nauwelijks bij de onderhandelingen betrokken en liet de communicatie te wensen over.

Het was aan fractieleider - en tevens een van de twee onderhandelaars tijdens de formatiegesprekken namens Hart - Karin Walters om uitleg te geven. Dat bleek nog een lastige klus. De leden vonden namelijk dat zij anderhalve maand lang die kans had gehad en dat nooit heeft gedaan. 

"We hebben drie keiharde eisen van de VVD moeten inwilligen en er alleen wat klein pils voor terug gekregen", was één van de vele kritische opmerkingen van de leden. Zij voelden zich belazerd en stelden dat de ruim 8000 Hilversummers die op Hart stemden door Walters en mede-onderhandelaar Henk Blok 'in de kou waren gezet'. Het ook aanwezige erelid Léonie Sazias vergeleek de keuze van Hart voor Gooistad met een D66 dat het afschaffen van het referendum moet verdedigen.

De zichtbaar geïrriteerde Walters benadrukte dat Hart nog altijd tegen Gooistad is. Maar er moet soms wat water bij de wijn. Het was instemmen met Gooistad of plaatsnemen in de oppositiebanken, was haar boodschap. Nu staan veertien van de vijftien speerpunten van Hart wél in het akkoord, zei ze. Dat was anders nooit gelukt.

Veel leden vonden dat onzin, aangezien veel van die punten (zoals handhaving op woningsplitsing, meer groen in de wijken en winkels open op zondag) ook door de andere drie partijen worden gesteund. "Wat mij aantrok in Hart voor Hilversum was jullie ruggengraat", sprak een van de aanwezigen. "Die heb je nu geknakt. Van al die stemmen die je in maart kreeg, heb je er straks geen één meer over."

In twee verschillende moties werd de fractie van Hart verzocht om tijdens de eerstvolgende raadsvergadering niet in te stemmen met het coalitieakkoord. Daarnaast stemden de leden over het voorstel dat Walters en Blok moesten terugtreden als lid van de partij en hun zetel moesten inleveren. Uiteindelijk stemde een meerderheid tegen die moties. Overigens hadden die moties alleen een symbolische waarde. De betrokkenen hadden deze naast zich kunnen neerleggen. 

Wel stapte het bestuur uit onvrede over de gang van zaken de laatste weken nu defintief op. Ook zegde Ruitenberg zijn lidmaatschap van de partij op. 

Walters keek terug op een 'bewogen' avond en was verbaasd dat ze lange tijd niet haar zegje kon doen. Belangrijk volgens haar is nu wel dat binnen de fractie alle neuzen dezelfde kant op staan. 

Donderdag meer over de ledenvergadering en de nieuwe coalitie in de Gooi en Eembode

Uit de krant