Wethouder Wimar Jaeger lette de afgelopen vier jaar op de centjes.
Wethouder Wimar Jaeger lette de afgelopen vier jaar op de centjes. Foto: Bastiaan Miché

Positief resultaat Hilversum 5,9 miljoen euro

Politiek

HILVERSUM - Bij de uitvoering van de Hilversumse collegeplannen is de afgelopen jaren goed op de portemonnee gelet. Er is een positief resultaat van 5,9 miljoen, blijkt uit de jaarrekening. waar de oorspronkelijke begroting nog uitging van een 'nul-lijn'.

Het college kijkt tevreden terug, en is optimistisch naar de toekomst toe; "Er is sprake van een toekomstbestendige gezonde financiële basis in de gemeente Hilversum."

Het positieve resultaat is onder meer het gevolg van winst op de grondexploitaties, hogere opbrengsten parkeerbelasting en meer inkomsten uit het gemeentefonds. Er waren niet alleen maar meevallers, er zijn ook een aantal tegenvallers, zoals op de WMO, op de eigen bijdrage geïndiceerde zorg, op de Jeugdwet, het minimabeleid en de begraafplaats.

De schuldpositie van de gemeente is hoger uitgekomen op 171,8 miljoen euro. Dit is 14,7 miljoen euro hoger dan in de begroting was geraamd. Dit verschil wordt veroorzaakt door de aankoop van de gronden op Crailo voor 18,7 miljoen. Deze aangekochte gronden worden de komende jaren doorverkocht en in de GEM Crailo BV gebracht. Hierdoor moet de schuldpositie weer snel verbeteren.

Hilversum staat er na vier jaar college financieel zeer goed voor. Nieuwe financiële spelregels zorgen ervoor dat in de toekomst bewoners minder worden belast. De schatkist is goed gevuld; de algemene reserve bedraagt in totaal 80,5 miljoen euro. Ten opzichte van vier jaar geleden, bij het aantreden van het college, is de algemene reserve verbeterd met 28 miljoen.

Uit de krant