De fractie van Hart voor Hilversum in gelukkigere tijden.
De fractie van Hart voor Hilversum in gelukkigere tijden. Foto: Yvonne van den Bergh
Analyse

Is het nu Hart voor Hilversum of Hart voor Gooistad?

Politiek

HILVERSUM - De gemeenteraadsverkiezingen van maart waren een referendum over de toekomst van Hilversum. Opgaan in een groot Gooistad was wel degelijk aan de orde, ook al beweren de andere partijen van niet. Als Hilversum Hilversum moet blijven dan is een stem op Hart voor Hilversum de enige keuze. Dat de onderhandelaars van 'Hart' akkoord zijn gegaan met het realiseren van Gooistad voor uiterlijk 2030 heeft bij velen binnen de partij de schellen van de ogen doen vallen.

Jubelend merken onderhandelaars Karin Walters en Henk Blok in hun open brief aan de leden en hun kiezers op dat veertien van de vijftien speerpunten zijn terug te vinden in het coalitieakkoord, dat vrijdag pas openbaar wordt. Tevreden stelt Walters, aanstaand wethouder van Financiën, dat 95 procent van de wensen is binnengesleept.

Dat enthousiasme delen een deel van de fractie, de leden en de achterban niet. De meeste stemmen zijn binnengehaald vanwege het Gooistad-standpunt, waar stevig en op het agressieve af campagne op is gevoerd. Als enige partij kaart Hart voor Hilversum het spook van Gooistad aan. De grote politieke jongens als D66 en VVD zien die ene grote Gooise gemeente wel zitten. Daar kan nu nog een stokje voor worden gestoken.

De andere partijen zeggen dat Gooistad nu niet aan de orde is. Fuseren met Wijdemeren speelt, opgaan in Gooistad is een stip op de horizon. Niets meer en niets minder. 'Fake news', stelt Hart, dat tijdens de campagne er zelfs een tweet uitgooit met de tekst dat er naast holocaust-ontkenners en klimaatontkenners blijkbaar ook Gooistad-ontkenners zijn. Later volgen hier excuses voor, maar het geeft aan dat het hard tegen hard gaat.

De handtekeningen mogen dan onder het coalitieakkoord staan, maar dat betekent niet dat het standpunt van Hart gewijzigd is. “We waren, zijn en blijven tegen Gooistad”, klinkt dinsdag tijdens de heftig verlopen algemene ledenvergadering. Realiteitszin is nodig, stelt Walters, want van de 37 zetels zijn er 'slechts' tien tegen Gooistad, is haar rekensom.

'Vinger aan de pols houden' is het nieuwe motto in het fusieproces. Controle houden is beter te doen vanaf het pluche dan vanuit de oppositiebanken. Nu een samengaan met Wijdemeren onomkeerbaar is, is de strategie van Walters om de volgende stap naar Gooistad tegen te houden of te vertragen. Zij meent dat als er in 2021 drie sterke Gooise gemeenten zijn de behoefte om nog eens op te schalen verdwenen is. Dat mag allemaal zo zijn, maar een deel van de HvH'ers voelt zich bekocht vanwege dit koningsoffer.

Uit de krant