Wethouder Jaeger verwacht dat de winkels zondag open zijn, ook al is het geen reguliere koopzondag.
Wethouder Jaeger verwacht dat de winkels zondag open zijn, ook al is het geen reguliere koopzondag. Foto: Bastiaan Miché

'Geen middelen om te handhaven tegen economisch delict'

Politiek

HILVERSUM - Al had de gemeente willen handhaven dan had zij geen poot om op te staan als de winkeliers op zondag open zijn. In het raadhuis beschikken ze niet over de middelen om ondernemers een halt toe te roepen. Dat liet wethouder Wimar Jaeger tijdens de gezamenlijke commissie weten over het wijzigen van de Winkeltijdenverordening.

Dat kwam tijdens de vergadering aan het licht toen ChristenUnie-raadslid Tjerk Pelsma Alec Dijkshoorn en Gertjan van Vliet - bewoners van de Mgr. van de Weteringstraat - aanspoorde om bij de gemeente aan te geven dat zij overlast ervaren van de koopzondag.

Een week eerder had Jaeger tijdens de raadsvergadering letterlijk nog gezegd: "We handhaven op het moment dat er sprake is van overlast. Formeel hebben we geen gedoogbeleid. In het verleden hebben we één klacht gehad en daar is toen op gehandhaafd."

Met die uitspraak vers in het achterhoofd gaf de CU-politicus deze boodschap mee aan de insprekers. Maar die handhavingsvork zit heel anders in de steel. Dat bleek uit de beantwoording van de D66-bestuurder. Jaeger deelde de commissie mede dat er geen bestuurlijke handhavingsmiddelen zijn.

Boetes opleggen is helemaal niet mogelijk. Het enige dat de gemeente kan is signaleren. Dat is ook gebeurd in het geval van die ene overlastmelding. Daar heeft de gemeente direct op gereageerd en dat gesprek had effect.

Feitelijk gezien plegen de ondernemers een economisch delict. Vanuit die optiek kan er aangifte worden gedaan bij de politie, maar dat is de gemeente absoluut niet van plan.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant