Afbeelding
Foto: Bastiaan Miché

Nieuwe college Hilversum kan aan de slag

Politiek

HILVERSUM - Het was een buitengewoon gecompliceerde en lastige opdracht en formateur Hans Haselager had niemand ontmoet die zei dat een coalitie met Hart voor Hilversum, D66, VVD en GroenLinks haalbaar was, zei hij bij de presentatie vrijdagmorgen van het nieuwe college van burgemeester en wethouders. Het was de vier partijen tot ieders verrassing wel gelukt om tot een akkoord te komen.

Gemakkelijk waren die gesprekken niet bepaald verlopen, gaf Haselager toe. Er waren tegenstellingen (met name tussen collegepartijen D66 en VVD en oppositiepartijen Hart voor Hilversum en GroenLinks), tussendoor ging er een Hart voor Hilversum-raadslid (Erik van Ouwerkerk van Hart voor Hilversum) weg en natuurlijk kwamen thema's (Gooiland) net iets te vroeg naar buiten. "Maar het is buitengewoon belangrijk voor Hilversum dat er een breed team is met ervaren en nieuwe mensen", aldus Haselager. "Een enthousiast team ook."

De zeven wethouders (6,6 fte) van de vier partijen (samen goed voor 26 zetels van de 37 in de gemeenteraad) worden komende woensdag officieel geïnstalleerd. Pas dan sluit Haselager de, zoals hij zei, 'emotionele rollercoaster' definitief af en kan het nieuwe college van burgemeester en wethouders onder de noemer 'Aan de slag; voor een buurtgericht, duurzaam, veilig en levendig Hilversum' echt aan het werk.

De zeven wethouders zijn Karin Walters en Angelika Pelsink (allebei 1 fte/Hart voor Hilversum), Wimar Jaeger en Annette Wolthers (1 en 0,8 fte/D66) Floris Voorink en Arno Scheepers (1 en 0,8fte/VVD) en Jan Kastje (1 fte/GroenLinks). Walters krijgt de portefeuilles Financiën, Vergunningverlening & Handhaving, ARHI (fusie Wijdemeren), ICT en LHBTI. Jaeger mag het doen met Economie, Media (incl. mediawijsheid), Cultuur, Evenementen, Regio, Stationsplein, Mediapark en Kerkbrink. Voorink krijgt Ruimtelijke ordening, Omgevingswet, Sport, Philipsterrein, Spoorzone en Circusterrein.

D66 krijgt verkeer
Kastje gaat aan de slag met Klimaat en Energie, Natuur en Groen, Milieu, Wonen, Monumenten, Vergunninghouders en vluchtelingen en Zonnestraal. Pelsink is er voor Buurten en Wijken (incl. inwonersparticipatie), Welzijn, Zorg en project Monnikenberg. Wolthers mag worden afgerekend op Werk en Inkomen, Onderwijs, Bereikbaarheid en Parkeren, P&O en Dienstverlening en Arenapark. Scheepers tot slot krijgt Beheer Openbare ruimte en begraafplaatsen, Grondbeleid en Grexen, Vastgoed, Inkoop, Crailo en Stationsplein.  

Duurzaamheid is een belangrijk thema in het gesloten akkoord. Er komen daarom extra bomen en speel- en ontmoetingsplaatsen worden groener. "Verder beschermen wij het groene karakter en bouwen wij alleen nog maar binnenstedelijk. Ook zetten wij de komende jaren de schouders onder het verduurzamen van Hilversum. Dat doen wij samen met alle inwoners, ondernemers en maatschappelijke partners. Onze duurzaamheidsambities liegen er niet om: in 2040 nemen wij afscheid van het aardgas, in 2050 is onze gemeente klimaatneutraal."

Buurtgericht werken
Ook wil het nieuwe college meer met mét (in plaats van namens) bewoners, maatschappelijke partners en bedrijven doen. Buurtgericht werken is hierbij het sleutelwoord. "Wij luisteren naar wat bewoners willen en wat er nodig is in de wijk. Zo bepalen we de veiligheidsprioriteiten in overleg met de buurt." Daarom wordt de rol van de buurtcoördinator versterkt en gaat er een extra buurtcoördinator aan de slag.

De inrichting, doorontwikkeling en uitstraling van de werklocaties Media Park, Arenapark en Monnikenberg krijgen eveneens onze prioriteit, net als het verbeteren van de bereikbaarheid en het aanpakken van verkeersproblemen. Zo moet de verkeerssituatie bij de Kleine Spoorbomen anders, de bereikbaarheid van het Mediapark beter en er komt er een oplossing voor het parkeren van fietsen bij het station en in het centrum. Hoe die aanpassingen eruit gaan zien, kon de nieuwe ploeg nu nog niet zeggen.

Extra werk
Naast bestaande ontwikkelingen zoals het stationsgebied en de aanleg van de HOV, komen er ook thema's aan bod. De Omgevingswet en de fusie met Wijdemeren zijn daar twee voorbeelden van. Mede daarom is het op het oog enorme aantal van zeven wethouders (in het vorige college zaten er vijf) te rechtvaardigen, sprak Walters. Immers, voor onderwerpen als duurzaamheid, de Omgevingswet, buurten, verkeer en natuurlijk de eventuele fusie met Wijdemeren is tijd nodig. "Dan kom je op extra werk uit", aldus de door de eigen leden afgelopen week fel bekritiseerde Walters. Overigens krijgt Hilversum voor die extra wethouderskosten extra geld vanuit Den Haag, benadrukte de Hart voor Hilversumse. Er hoeft dus nergens anders op te worden bezuinigd.

D66 viel aanvankelijk buiten de boot, maar mocht op verzoek van de VVD en ten koste van het CDA alsnog aan de onderhandelingstafel deelnemen. Jaeger, die aanvankelijk een samenwerking en Hart voor Hilversum en Karin Walters niet zag zitten en vrijdag ook aangaf regelmatig met Walters te praten over de sfeer binnen het team, was uiteraard blij dat hij nog altijd wethouder is. Er liggen namelijk nog 'dingen op tafel van de afgelopen vier jaar die vragen om afgemaakt te worden'. Daarbij doelt de Democraat met name op werkgelegenheid, bereikbaarheid en cultuur. 

Intiem
De enige persoon binnen het college van burgemeester en wethouders die voor de verkiezingen al zeker wist dat hij ook van het nieuwe college deel zou uitmaken is burgemeester Pieter Broertjes. Ook hij vindt het aantal van zeven wethouders wat veel, maar is wel enthousiast. "We hebben elkaar gisteravond al goed leren kennen en dat was heel intiem. Ik heb er alle vertrouwen in. Natuurlijk ben ik verwend door het vorige college. Met vijf wethouders maak je meer tempo dan met zeven. Maar er is ambitie genoeg. En ik krijg wat extra geld voor meer veiligheid."

Uit de krant