De uitstraling van het centrum is volgens veel Hilversummers verbeterd.
De uitstraling van het centrum is volgens veel Hilversummers verbeterd. Foto: Bastiaan Miché

'Hilversum vooruit gegaan', maar ook meer eenzaamheid

Mensen

HILVERSUM - De uitstraling van het centrum is verbeterd en meer Hilversummers vinden dat hun dorp of stad is vooruit gegaan. Aan de andere kant voelen meer mensen zich eenzaam, is er een afname van het verengingsleven en wordt de fiets minder vaak gebruikt. 

Dat blijkt uit de zogenaamde Monitor Hilversum 2017. Eind vorig jaar kregen 10.400 'willekeurig geselecteerde' inwoners van Hilversum een enquête thuisgestuurd gekregen met het verzoek om mee te werken aan deze monitor. In totaal werden er maar liefst 109 vragen aan bewoners voorgelegd over uiteenlopende thema’s zoals wonen, leefomgeving, sport, evenementen, duurzaamheid, zorg, onderwijs, bereikbaarheid, werkgelegenheid, burgerparticipatie, gemeentelijke dienstverlening, communicatie en veiligheid. Sinds 2002 wordt er jaarlijks een grootschalige enquête uitgestuurd onder de bevolking van Hilversum om inzicht te krijgen hoe de inwoners denken over verschillende thema’s en onderwerpen.

Ruim 24 procent van de geselecteerde bewoners heeft deze enquête ingevuld en vormt daarmee een representatieve afspiegeling van de Hilversumse bevolking. Positief is dat 'de uitstraling van het centrum' verbeterd is ten opzichte van 2016. Het gemiddelde gegeven rapportcijfer is gestegen van 6,5 naar een 6,7. Ook vinden meer mensen - 34 nu tegenover 26 procent vorig jaar - dat Hilversum vooruit is gegaan.

Dienstverlening
En de mate waarop inwoners aan Hilversum zijn gehecht, is gestegen. Hier is sprake van een toename van 51 procent in 2016 naar 54 procent voor 2017. Ook zijn inwoners van Hilversum zijn in 2017 net als in 2016 onverminderd positief over de dienstverlening van de gemeente. In 2017 werd de gemeentelijke dienstverlening gewaardeerd met een rapportcijfer 7,3. 

Maar er zijn ook minder fraaie cijfers. Zo is het percentage van de werkende inwoners dat aangeeft 'in Hilversum te werken' eind 2017 significant afgenomen ten opzichte van 2016: van 36 naar 28 procent. In 2002 werkte de helft van alle werkende Hilversummers nog binnen de gemeentegrenzen. Ook zijn minder mensen tevreden over hun gezondheid, van 80 naar 77 procent, en voelt maar liefst een kwart van alle bewoners zich soms of regelmatig eenzaam. 

Kwaliteit woning
Het percentage bewoners dat 'niet actief is in verenigingsleven/sportvereniging' nam is een jaar toe tot 57 procent (+3 procent), meer mensen voelen zich onvoldoende betrokken bij gemeentelijke plannen (van 17 naar 19 procent), de waardering van de 'kwaliteit van de woning' nam af (van 76 naar 72 procent) en minder mensen maakten dagelijks gebruik van de fiets (van 46 naar 40 procent). 

Uit de krant