'Ogenschijnlijk optimistisch nieuws' over financiën Uitvaart Stichting Hilversum
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Het crematorium op Zuiderhof.
Het crematorium op Zuiderhof. (Foto: Bastiaan Miché)

'Ogenschijnlijk optimistisch nieuws' over financiën Uitvaart Stichting Hilversum

HILVERSUM De dreiging van opnieuw rode cijfers van Uitvaart Stichting Hilversum is gekeerd. Met hulp van de gemeente is zelfs een positief resultaat geboekt over 2017, zo melden Patricia van Engelen (directeur van de stichting) en wethouder Willem van der Spek tevreden. 'Ogenschijnlijk optimistisch nieuws' is de kritische kanttekening die de SP-fractie bij dit verhaal plaatst.

De stichting die in 2016 in het leven is geroepen en op afstand is gezet van de gemeente leed in het eerste jaar een flink verlies van 318.572 euro. De jaarrekening over vorig jaar leek ook te eindigen in de min en ook de meerjarenbegroting oogde niet florissant. Dat was voor Van der Spek, die in december het CDA-wethoudersstokje overnam van de naar Australië vertrokken Nicolien van Vroonhoven-Kok, reden om extra aandacht te schenken aan de stichting om het tij zo goed mogelijk te keren. Krap een half jaar later is het dreigende tekort een plus van 57.169 euro geworden en ziet de financiële toekomst van de stichting er veel zonniger uit dan in januari nog werd gedacht.

Achterstallig
Van een financieel wondermiddel is geen sprake, geven Van Engelen en Van der Spek aan. De grootste winst zit hem volgens de twee vooral in het wegvallen van de opstartkosten. De inhuur van extern personeel is bijna niet meer nodig. Dat scheelt een aanzienlijke slok op een borrel. De gemeente heeft geholpen om de achterstallige administratie op orde te krijgen en het toenemende aantal crematies heeft eveneens gezorgd voor extra euro's. Van Engelen verwacht dat dit jaar op Zuiderhof voor het eerst het afgesproken maximum van negenhonderd ceremonies wordt bereikt.

100 procent stijging
Het onverwachte positieve resultaat zorgt voor vraagtekens bij de SP. In een brief van Uitvaart Stichting Hilversum is te lezen dat de kosten voor het onderhoud van graven stijgen van 78 euro naar 156 euro per jaar. Een veel hogere stijging van het tarief dan de raad heeft goedgekeurd, zegt de SP. "Dat is een onaangekondigde stijging van 100 procent", meldt de oppositiepartij in hun brief met vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Onderhoudsgeld
Tevens blijkt uit de 'Toelichting gecontroleerde jaarrekening 2016' van november vorig jaar dat de Uitvaart Stichting Hilversum nog geld kreeg van de gemeente. Uit deze toelichting blijkt dat de gemeente voor de oprichting van de stichting onderhoudsgelden van de graven heeft geïnd voor heel 2017, terwijl de stichting in 2016 is opgericht. "Deze opbrengst was ten onrechte geheel verantwoord door de gemeente", is te lezen. "Ja, zo kan ik 't ook door eerder geïnde belastingen nu pas te storten", reageert SP-fractievoorzitter Bianca Verweij.

Foetusveld
Winst draaien mag niet en daarom investeert de stichting in nieuwe voorzieningen. "Die 57.000 euro gaat onder meer naar uitbreidingen van urnvoorzieningen op Zuiderhof. Op de Noorderbegraafplaats is het voornemen een foetusveld in te richten." Van Engelen is met het ziekenhuis in gesprek om een plek te realiseren voor doodgeboren kinderen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13371746&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=gooieneembode.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=120" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>