Samen met SP'er Rebekka Timmer heeft Femke van Drooge vragen gesteld of het wel zo'n goed idee is een straat te vernoemen naar een burgemeester met een controversieel verleden.
Samen met SP'er Rebekka Timmer heeft Femke van Drooge vragen gesteld of het wel zo'n goed idee is een straat te vernoemen naar een burgemeester met een controversieel verleden. Foto: Bastiaan Miché

Straatnaam Burgemeester Bootweg in opspraak

Algemeen

HILVERSUM - Dat Hilversum een Burgemeester Bootweg krijgt, valt nog maar te bezien. De ‘mediaburgemeester’ uit de jaren 60 blijkt namelijk een voorstander te zijn geweest van de apartheid. Zo’n persoon verdient die verering niet aldus de fracties van de SP en PvdA, die artikel 41-vragen hebben gesteld aan het college.

Burgemeester Boot heeft aan de wieg gestaan van het huidige Media Park. Daarom wordt hij in Hilversum ook wel de ‘eerste omroepburgemeester' genoemd. Dat de man nog geen straatnaam had, verbaasde velen, waaronder Peter Schavemaker; de auteur van het boek ‘100 jaar Hilversum Mediastad’. In de collegevergadering van dinsdag 27 maart is besloten het Molenpad, dat een verwijzing is naar het molenaarshuis dat ooit stond op de 's-Gravelandseweg, om te dopen in Burgemeester Bootweg. 

Controversieel
Maar wat de SP en PvdA betreft, had het college beter haar huiswerk moeten doen. Naast zijn verdiensten voor Hilversum blijkt Boot in de jaren 70 en 80 een groot voorstander te zijn geweest van de apartheid in Zuid-Afrika. Daarnaast zou de voormalig burgervader er tal van controversiële opvattingen op na hebben gehouden.

'Thuislanden'
De linkse partijen halen Boots boek ‘Praatboek uit Zuid-Afrika’ uit 1982 aan, waarin de voormalig burgemeester een pleidooi zou houden voor de ‘Grote Apartheid’ in Zuid-Afrika. “Het is de idee dat mensen van kleur moeten worden weggestopt in hun eigen, haast reservaat-achtige stukjes land, de zogenaamde ‘thuislanden’. De omstandigheden in deze ‘landen’ waren ronduit verschrikkelijk. Tevens worden zwarte mensen omschreven als ‘kannibalen’,’analfabeten’ en mensen zonder inventiviteit”, blijkt uit een recensie uit De Volkskrant van 1983.

Problematisch
“Het zou ontzettend problematisch zijn om een uitgesproken voorstander van de apartheid te eren met een straatnaam”, is de stelling van SP-raadslid Rebekka Timmer en PvdA-fractievoorzitter Femke van Drooge. Beide oppositiepartijen willen weten wat het huidige college met deze informatie gaat doen.

Omwonenden
Daarnaast zijn ook de omwonenden niet gecharmeerd van de nieuwe naam. Zij vinden het Molenpad toepasselijk.

Uit de krant