De huidige verlichting is aan vervanging toe.
De huidige verlichting is aan vervanging toe. Foto: Bastiaan Miché

Gezocht: ontwerpers voor nieuwe feestverlichting in Hilversum

Cultureel

HILVERSUM - Stichting Centrum Hilversum heeft in samenwerking met ondernemersverenigingen HavenVaart en De Gijsbrecht een ontwerpuitvraag gepubliceerd om te komen tot een nieuw ontwerp voor de feestverlichting in Hilversum. De huidige verlichting is aan vervanging toe.

"Als mediastad moeten we veel meer met licht en geluid doen", vindt centrummanager Kjeld Vosjan. "Geluid en licht zijn essentiële onderdelen van de media en zijn zeer geschikt om de historie, architectuur en de verhalen van Hilversum te verbeelden en te vertellen. Bovendien zorgen zowel licht en geluid voor verbindingen, routes en een prettig en veilig verblijfsklimaat".

In 2016 is de discussie over nieuwe verlichting al gestart, het moment is nu daar om met veel creativiteit en ambitie toe te werken naar een lichtplan voor onder andere de Havenstraat, Vaartweg, De Gijsbrecht en het centrum. Het Dudok Architectuur Centrum (DAC) is als secretaris betrokken bij de uitvraag.

Directeur Indira van 't Klooster: "Dit is een geweldige kans om ontwerpers te betrekken bij het verder vorm geven aan Hilversum Mediastad. De ambities van Centrum Hilversum gaan dan ook verder dan traditionele lampjes in de feestmaanden. Het hele jaar door, kleurgebruik, aanlichten van panden en pleinen, circulair, energieneutraal, of lichtkunstwerken, dat zijn allemaal mogelijke manieren om het fenomeen feestverlichting te upgraden. Maar het echte denkwerk laten we graag over aan ontwerpers en vormgevers."

De inschrijving op centrumhilversum.nl is nu open, voor de zomer worden acht ontwerpers gevraagd zich te presenteren aan een beoordelingscommissie waarin ondernemers, ontwerpers en betrokkenen bij cultuur en media in Hilversum zitting hebben. Zij zullen drie ontwerpers vragen een ontwerp te maken, dat vanaf 18 oktober zal worden gepresenteerd in het Dudok Architectuur Centrum.

Bewoners van de stad worden van harte uitgenodigd hun mening kenbaar te maken op 1 november tijdens het stadsgesprek Hilversum Verlicht en bij het bezoeken van de tentoonstelling, beide in het DAC. De winnaar wordt op 22 november bekend gemaakt. Met het winnend ontwerp gaat Centrum Hilversum op zoek naar financiering voor de realisatie.
 

Uit de krant