Het nieuwe gebouw met rechts de glijbaan.
Het nieuwe gebouw met rechts de glijbaan.

'Superduurzaam' nieuw schoolgebouw kost Hilversum 4 miljoen euro

Algemeen

HILVERSUM - De bouw van de nieuwe Sterrenschool op de hoek van de Huygensstraat en de Van Leeuwenhoekstraat kan na de zomer eindelijk starten. De totale kosten komen - door een extra investering van vijf en een halve ton - uit op ruim vier miljoen euro.

De pakweg 200 leerlingen van de school in Oost zitten nu al enige tijd in een tijdelijke locatie, de voormalige Hilfertsheem-school aan de Jan Blankenlaan. Zij moesten weg de Van Leeuwenhoekschool (die voorheen op de plek zat waar nu de Sterrenschool komt) omdat dit pand verouderd was. 

Vanaf het schooljaar 2019-2020 hebben zij een nieuw onderkomen. Onderwijswethouder Annette Wolthers (D66) is blij met de uitkomst en spreekt van een 'superduurzaam' gebouw. Zo is het geheel gasloos, energieneutraal, krijgt het de hoogst mogelijke energielabel, zonnepanelen op het dak, een warmtepomp, warmteterugwin ventilatie en led verlichting (daglicht gestuurd).

Ook is er CO2 gestuurde ventilatie. Als er veel mensen in het gebouw zijn, is er meer ventilatie. Als er minder mensen in het gebouw zijn, is er minder ventilatie. Dit leidt tot een goed binnenklimaat. En gerecyclede materialen, bijvoorbeeld duurzaam hout, maar ook materialen van het oude schoolgebouw worden opnieuw gebruikt.

De bouw van een nieuw schoolgebouw (met glijbaan aan de zijkant) inclusief peuterspeelzaal en gymzaal, is mogelijk dankzij een extra investering van 550.000 euro. Die was nodig vanwege de gestegen bouwkosten. Hier heeft het college vandaag dus een akkoord op gegeven. De extra kosten worden betaald uit de pot 'tegenvallers' die speciaal voor dit soort gebeurtenissen in het leven is geroepen. Dat potje, aldus Wolthers, is nu wel nagenoeg leeg. 

Daarmee komt het eindbedrag uit op 4.052.000 euro. Daarvan betaalt de school 372.000 euro. Dat bedrag is voor de inrichting en extra duurzaamheidsmaatregelen. 

Uit de krant