Dag van de Zorgvrijwilligers in 2016.
Dag van de Zorgvrijwilligers in 2016. Archieffoto: Bastiaan Miché

Zorginstellingen zaterdag op de Groest

Zorg

HILVERSUM - 'Heb je twee uur voor mij?' Met die gedachte staan diverse zorginstellingen uit Hilversum en omgeving komende zaterdagmiddag op de Groest in Hilversum om vrijwilligers te werven. De Lions Club Hilversum organiseert de dag met steun van de gemeente Hilversum.

Op de kop van de Groest, tegenover Mout, kunnen mensen die wel wat voor hun medemens willen doen zich aanmelden. Er is bovendien een rad van fortuin waar mensen die zich aanmelden een leuke prijs kunnen winnen, iets lekkers voor in de badkamer of een drankje bij Mout.

Belangrijk is dat de voorbijgangers goed worden voorgelicht over het vrijwilligerswerk. Het gaat absoluut niet om vrijwilligers in de zorgverlening die helpen bij het wassen van mensen of die helpen met het verwisselen van verband en dergelijke.

De zorginstellingen zijn op zoek naar mensen die een uurtje of twee per week zin en tijd hebben om bij een hulpbehoevend iemand langsgaan om een boodschap te doen of een simpel klusje in huis te doen.

Naar mensen die een leuk autoritje willen maken met iemand die bijna nooit meer de deur uitkomt. Naar vrijwilligers die eens in de week even langs komen om wat te kletsen, een krant of een boek voorlezen. Naar technische types die een TV of geluidsinstallatie goed kunnen instellen en geduldig kunnen uitleggen hoe het allemaal werkt.

Naar mensen die samen met een wat eenzame oudere naar een belangrijke voetbalwedstrijd willen kijken. Kortom naar mensen die iedere week een uurtje of twee over hebben om het bestaan van eenzame en hulpbehoevende mensen wat op te vrolijken.

’s Avonds krijgen vrijwilligers van verschillende zorginstellingen een borrel en een diner aangeboden in het Raadhuis. Leden van de Lionsclub serveren de drankjes en gerechten uit. Zo worden de belangrijke, vaak onzichtbare krachten in de zorg ook eens in het zonnetje gezet.

Uit de krant