De Jonge Haan komt voor in de debuutroman van Elsbeth de Jager.
De Jonge Haan komt voor in de debuutroman van Elsbeth de Jager. Foto: Karin van Leeuwen

Elsbeth de Jager doorbreekt taboe in debuutroman 'Chaos'

Mensen

HILVERSUM - Het puntje van haar tosti doopt ze in de ketchup en ze laat haar trillende hand zien. "Kijk, ik heb echt honger, ik ben hartstikke druk. Over een week gaan mijn man en ik verhuizen en ik heb stapels werk liggen. Ik bedenk me nu dat ik nauwelijks heb gegeten", zegt Elsbeth de Jager. En o ja, tussen alle drukke bezigheden door is haar boek 'Chaos' gisteren gepresenteerd. "Er staat een scène in die zich hier in De Jonge Haan afspeelt", tilt ze een tipje van de sluier op.

Trots pakt ze haar debuutroman uit een tas. Nog maar twee dagen geleden kreeg ze het exemplaar van haar uitgever Tinteling Romance. Een verhaal over een vrouw wiens man, na jaren huwelijk, homoseksueel blijkt te zijn. Het onderwerp sneed ze eerder aan in het kinderboek 'Hoe bedoel je?' waarin de tienjarige Naomi de hoofdrol speelt.

De moederfiguur uit 'Hoe bedoel je?' bleef De Jager bezighouden. Daarom riep ze een moederfiguur in het leven en gaf haar de hoofdrol in 'Chaos'. "Ik schreef dus eerst over de ervaring vanuit Naomi, een kind. Maar opeens leek het me ook interessant om te beschrijven hoe het voor een heteropartner is als je hoort dat je partner valt op iemand van hetzelfde geslacht. Zo kwam Lara tot leven."

Ze besloot haar te laten schitteren in een roman en deed daarvoor research. Ze sprak met vrouwen en mannen die soms meer dan twintig jaar waren getrouwd met een man of vrouw die uiteindelijk vertelde homoseksueel te zijn.

Wat De Jager verbaast, is dat veel mensen op de hand van de homoseksuele partner zijn. Dat ze het zo knap vinden dat hij of zij uit de kast is gekomen. Volgens haar bekommert nauwelijks iemand zich om de heteropartner. Zij hebben de strijd bij voorbaat verloren en blijven achter met lege handen. Helemaal schrijnend blijkt het te zijn als er jonge kinderen in het spel zijn. "Als er een omgangsregeling is, zijn de kinderen soms de ene week bij hun ene ouder en de andere week bij de ander. Dat is heel heftig, bleek uit gesprekken. Uit de verhalen blijkt ook dat de achtergebleven hetero zich een soort van bedrogen voelt. Wat stelde hun huwelijk al die jaren dan voor?"

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant