De Hoorneboegse heide in bloei.
De Hoorneboegse heide in bloei. Foto: Archieffoto: Bastiaan Miché

Nieuw advies voor Hoorneboeg scoort toch ook veel minnetjes

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Het twee jaar terug fel bekritiseerde plan voor de Natuurverbinding Hoorneboeg is nu flink aangepast. Slechts een derde van de oorspronkelijk te kappen oppervlakte bos gaat tegen de vlakte, meldt het Goois Natuurreservaat (GNR). Op veel andere punten scoort het nieuwe ontwerp slechter dan het oorspronkelijke voorstel.

Op hoofdlijnen houdt het advies van de destijds ingestelde adviesgroep in dat de route van de heideverbinding korter en smaller wordt dan in het oorspronkelijke plan. De te kappen oppervlakte bos is daarmee ongeveer een derde van het oude plan. Aan Goois Natuurreservaat is gevraagd de provincie Noord-Holland te verzoeken om maatregelen te nemen ter compensatie van de bomenkap door herplanting of andere C02-reducerende maatregelen, het liefst in de eigen regio.

Ook vindt de adviesgroep het noodzakelijk dat door middel van monitoring nauwlettend in de gaten wordt gehouden hoe het heidelandschap zich ontwikkelt en hoe succesvol de verbinding is. Op basis hiervan kan in de toekomst eventueel aanpassing van de heideverbinding plaatsvinden.

Daarnaast is er gevraagd een klankbordgroep in te stellen specifiek voor de uitvoering van dit project en het hondenbeleid op en rond de Natuurverbinding Hoorneboeg. "Zoals ook in het rapport van Bureau Waardenburg is aangegeven kunnen honden en natuurontwikkeling elkaar bijten", schrijft de adviesgroep aan het GNR-bestuur. "Wij verzoeken u daarom het hondenbeleid (op en rond de natuurverbinding Hoorneboeg) nog eens tegen het licht te houden. Tevens verzoeken wij u om het dan vastgestelde hondenbeleid ook strikt te handhaven."

Beoordeling
Blijft over de vraag in hoeverre het nieuwe advies een verbetering is ten opzichte van het twee jaar terug gepresenteerde voorstel. Waardenburg heeft alle criteria naast elkaar gelegd en beoordeeld als 'zeer positief' tot 'zeer negatief'. Opvallend is dat bij veel criteria het nieuwe advies niet beter en soms zelfs slechter scoort dan het oorspronkelijke voorstel. Dat laatste geldt voor biodiversiteit en landschapsbeleving (allebei 'zeer positief' voor het GNR tegenover 'positief' voor de adviesgroep).

Het zijn echter de enige twee plusjes die het nieuwe advies krijgt. Overigens geldt dat ook voor het GNR-advies. Wat betreft klimaatopwarming, hond uitlaten en kwantiteit bos scoort het nieuwe advies een minnetje ('negatief'), al is dat op hond uitlaten na nog wel beter dan het oude plan. Ook op aanleg- en beheerkosten scoort het nieuwe scenario één min, maar het oude krijgt er twee. Het nieuwe advies is dus goedkoper, aldus Waardenburg. De mogelijkheden in het gebied om te wandelen, fietsen of paardrijden tot slot, zijn in beide scenario's niet wezenlijk anders: niet positief maar ook niet negatief.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant