Woensdag 26 september zit Jerry Braaksma (links) voor het laatst namens HvH in de raadszaal.
Woensdag 26 september zit Jerry Braaksma (links) voor het laatst namens HvH in de raadszaal. Foto: Bastiaan Miché

Braaksma: 'Hoe kan ik mijn kiezers nog recht in de ogen kijken?'

Politiek

HILVERSUM - Voor Jerry Braaksma valt het niet meer uit te leggen welke keuzes Hart voor Hilversum heeft gemaakt. De ziel is verkocht voor het pluche. Daar komt het in zijn optiek op neer. Daar komt bij dat de tweevoudig politicus van het jaar zich politiek beschadigd voelt. Verdergaan is geen optie meer, dus stopt hij ermee.

"Ik sta 's ochtends op en het eerste wat ik denk is: waarom zit ik nog bij die club? Hoe kan ik mijn kiezers nog recht in de ogen kijken? Ik geloof voor mezelf niet meer in een positieve bijdrage voor Hart voor Hilversum. Ik heb ook geen enkel vertrouwen meer in Karin Walters en Henk Blok. Er zit nog maar één ding op en dat is stoppen", aldus Braaksma.

Commentaren
De Hilversummer herkent zijn eigen partij niet meer. De geloofwaardigheid is helemaal weg en daar heeft hij drie redenen voor. Het is niet te verkroppen dat Hart voor Hilversum het Gooi-standpunt heeft laten varen, nadat het daar keihard campagne op had gevoerd. In het gesloten coalitieakkoord staat klip-en-klaar dat er voor 2030 één Gooise gemeente komt. Braaksma vertelt dat Gooistad al op dag twee van de onderhandelingen, toen het CDA nog aan tafel zat, is weggegeven. "Ik heb daar veel last van, want de commentaren zijn niet mals", merkt hij op. De achterban laat hem regelmatig weten hier niet van gediend te zijn.

Eigen verbazing
Datzelfde geldt voor de keuze om in een coalitie met D66 te gaan zitten. Met de coalitie van winnaars (VVD, GroenLinks en CDA), zoals HvH eerst onderzocht, had de achterban geen moeite gehad, vermoedt Braaksma. Totdat de VVD voorstelde dat D66 toch aan tafel moest komen. Tot zijn eigen verbazing gingen 'zijn' onderhandelaars daarin nog mee ook. "We hebben nota bene nog geflyerd tegen D66. Dat was onze laatste flyer voor de verkiezingen. En dan ook nog eens met Wimar Jaeger. Hou toch op, joh."

Het SP-lot
Derde punt waar Braaksma over valt, is de grote wethoudersploeg. In 2014 zei 'Hart' nog dat Hilversum het wel af kon met vier wethouders. Dat je een collegeperiode akkoord gaat met zeven wethouders gaat er bij hem niet in. Dat de partij nu voor het eerst aan het roer staat, is volgens Braaksma geen lang leven beschoren. De afrekening komt bij de volgende verkiezingen. "Ons wacht bij de volgende verkiezingen het SP-lot. Alleen worden wij niet gehalveerd, het wordt nog erger. Mensen vergeten dit echt niet, zeker niet het weggeven van Gooistad. We hadden beter de rug recht kunnen houden en een sterke rol in de oppositie kunnen spelen", is zijn mening.

Wethouder
Daarnaast zegt Braaksma politiek te zijn beschadigd. Als Hart voor Hilversum twee wethouders zou mogen leveren, dan was hij de tweede kandidaat. De Politicus van het Jaar van 2016 en 2017 volgens het publiek, zegt dat alle procedures netjes waren doorlopen en dat hij en Walters hiervoor goedkeuring hadden gekregen van het bestuur. Tijdens de onderhandelingen voorvoelde hij al hij iets. Dat voorgevoel bleek te kloppen toen ter elfder ure Angelika Pelsink werd gepresenteerd. De portefeuille van Zorg, Welzijn, Buurten en Wijken past beter bij haar profiel dan dat van Braaksma, heeft Blok al eens uitgelegd aan deze krant.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant