Het portret van Joost Boot dat hangt in de eregalerij in het raadhuis.
Het portret van Joost Boot dat hangt in de eregalerij in het raadhuis. Foto: Ingmar Meijer

De goed-of-foutdiscussie over burgemeester Boot

Mensen

HILVERSUM - Is iemand ooit volledig goed of slecht? En wat weegt nu zwaarder? De discussie over het wel of niet toestaan van een Burgemeester Bootweg - de man die aan de wieg stond van het Media Park, maar zich later ook uitsprak voor de apartheidsbeweging - heeft in Hilversum flink wat stof doen opwaaien de afgelopen week.

"Het komt neer op de vraag wat belangrijker is: de inclusieve samenleving of de grondlegger van het Media Park?", is het balletje dat SP-raadslid Rebekka Timmer opwerpt. Dat er zo veel consternatie is ontstaan door het statement van vorige week van de SP en de Partij van de Arbeid had zij niet verwacht. De meningen lopen binnen en buiten het raadhuis en op social media enorm uiteen. Dat verbaast haar. "Je zou verwachten dat het gemeengoed is."

Femke van Drooge, PvdA-fractievoorzitter, zegt inmiddels meer gelezen te hebben over Boot en zijn controversiële verleden. Daarbij heeft ze ook een historicus geraadpleegd. Deze beaamt dat de opvattingen van Boot ook in de jaren 80 als extreem-rechts gezien worden. "Ik ben ervan overtuigd dat we niet hebben overdreven."

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant