Paul Hoogermolen.
Paul Hoogermolen. Foto's: Bastiaan Miché

'Alive moet van Hilversum weer wat meer 'the place to be' maken'

Cultureel

HILVERSUM - Hilversum is komend weekend drie dagen lang Alive. Vooral organisatorisch is er veel veranderd. Dat was nodig om overeind te blijven, zegt stichtingsvoorzitter Paul Hoogermolen.

De ophef was groot toen ergens in maart het bericht naar buiten kwam dat Hilversum Alive - 'het grootste evenement van Hilversum', zoals stichtingsvoorzitter Paul Hoogermolen verwoordt - dit jaar vanwege geldgebrek niet door zou gaan. Een paar dagen later kreeg Alive alsnog extra gelden van het Stadsfonds en de gemeente. "En nu zijn we achter de schermen druk bezig om ervoor te zorgen dat het een topjaar wordt."

Jarenlang was Hilversum Alive een evenement waarbij iedere deelnemende horecaondernemer zelf de artiesten boekte en dat was het dan. Die tijd is voorbij, geeft Hoogermolen aan. Zeker nu de de consument behoorlijk verwend is in evenementenland. "Er zijn komend weekend overal in het land heel veel evenementen. Er is heel veel keuze. En dan moet je meer bieden dan alleen bier drinken. Maar dat moest dan wel met hulp van de gemeente."

Veiligheidseisen
Uiteindelijk kwam die hulp er. Die is vooral noodzakelijk, omdat de veiligheidseisen alleen maar strenger zijn geworden in de loop der jaren en daardoor de kosten ook zijn gestegen. Bovendien moet Alive een feest zijn voor alle Hilversummers, ook voor de jeugd. Dankzij de extra gelden is er toch een podium voor hen op de Groest. "Jongeren zijn een risico", zegt Hoogermolen. "Die hebben minder geld te besteden en geven dus minder uit. Nu is het toch gelukt om voor hen een podium neer te zetten."

Het vernieuwde Alive betekent nu wel voor de ondernemers dat zij zich moeten aanpassen en grotere acts als Sonny's Inc aan het Marktplein moeten prijsgeven. "Horecaondernemers zijn niet de gemakkelijkste ondernemers, maar samenwerken is de beste keuze voor Alive", aldus de uitbater van Luno op de Kerkbrink. "Niet met elkaar concurreren, maar één geheel. En misschien dat er voor de toeschouwers niet eens zo heel veel verandert tijdens deze editie. Maar stel dat deze gezamenlijke aanpak fantastisch uitpakt en je geld overhoudt, dan kun je voor volgende jaren wel weer die echt grote act boeken of de bezoekers nog meer extra's - denk aan klassieke muziek - bieden."

Def Rhymez
Die klassieke muziek is er dit jaar dus nog niet. Wat komt er dan wel? De Groest is als vermeld het jongerenterrein. Vrijdagavond is daar het bij jongeren immens populaire Vunzige Deuntjes. Zaterdagavond volgt De Bonte Avond met onder andere Rapper Sjors en Def Rhymez.

Het Keiplein is voor de meezingliefhebbers. Zaterdagavond komen daar onder anderen Jason Bouman, Danny Temming en op zondag De Gooische Zangers (Danny Nicolay, Martin Warmerdam, Jeffrey Tanis, Bob van Veen, Wout, Dave Groenendijk, Johan Kettenburg).

Grote Karaoke Show
Op naar de Kerkbrink waar de bezoekers culinair kunnen genieten en zich laten verrassen door allerlei artiesten. Vrijwel ieder genre komt wel aan bod. Iets leuks voor de kinderen in de middag, met Dirk Scheele, comedy gecombineerd met muziek met Roel C Verburgen LSB met Dolf Jansen, Quizzen met de grote intropopquiz, dansen op de muziek van onder andere Groove Society en een moppie meezingen met de Grote Karaoke Show.

Ook op het Marktplein is het drie dagen feest. Er staan foodtrucks er er zijn optredens van Starstruck, Fusebox en Sonny's Inc.! Voor country, rockabilly, rock 'n roll, punk, rock, ska en reggae biedt het Stationsplein uitkomst. Daar spelen onder meer The Develcchios, Dikke Dennis (foto) & The Rockers en Bitter Grounds.

Hoogermolen gaat uit van zo'n dertigduizend bezoekers in totaal; gezien de geweldige weersvoorspellingen een misschien wat voorzichtige inschatting. Landelijk bekende acts staan er niet op de vijf podia, de bezoekers moeten het doen met regionaal bekende en minder bekende artiesten. Maar voor de ondernemer hoeft dat ook niet. Het gaat erom dat Alive een mooi evenement is voor de regio en Hilversum wat meer 'the place to be' wordt. "Daar kan Alive aan bijdragen."

Uit de krant