Sjaak en Isabel krijgen het robotje dat ze maakten tijdens de lessen programmeren niet aan de praat.
Sjaak en Isabel krijgen het robotje dat ze maakten tijdens de lessen programmeren niet aan de praat. "Ik snap er niets van. Waarom doet-ie het nou niet?", zucht hij. Foto: Karin van Leeuwen

Programmeerlessen van AT Scholen in trek bij basisschoolleerlingen

Algemeen

HILVERSUM - Ruim zestig basisschoolleerlingen van Alberdingk Thijm Scholen volgden lessen in onder meer computational thinking, robotica en het maken van websites, apps en games. In de aula van de International School kregen ze dinsdagmiddag hun welverdiende certificaat. "Volgend jaar willen we weer."

Voor het zesde achtereenvolgende jaar verzorgt Alberdingk Thijm Scholen lessen programmeren voor kinderen van de basisschool. Een keer in de twee weken krijgen ze les in het IT-Lab, dat nu nog gevestigd is in Groot Goylant. "Maar," vertelt Herman Rigter blij, "daar komt in september verandering in. Dan verhuizen we naar het voormalige schoolgebouw van de Aloysius Mavo. Daar betrekken we de zolder met ons lab."

Rigter is de initiatiefnemer van de lessen en directeur ICT. De van oorsprong aardrijkskundeleraar vindt het fantastisch jonge kinderen bezig te zien. Nog steeds is hij soms verbaasd over wat zij al allemaal kunnen. Als hij ziet dat de leerstof te makkelijk is, schaalt hij die ogenblikkelijk op naar bijvoorbeeld een ingewikkelder robotje.

Hoe komt het dat het kinderen zo makkelijk af gaat? "Kinderen vermaken zich tegenwoordig met heel ander speelgoed dan vroeger. Maar ook het televisieprogramma 'Klokhuis' bijvoorbeeld speelt een belangrijke rol; daar kunnen kinderen een spel programmeren." Rigter juicht die ontwikkeling toe.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant