Afbeelding
Foto: Dick van Breda

Hilversum is 'Hillywood' bij uitreiking Scenecs-awards

Cultureel

HILVERSUM - Hilversum was vrijdagavond echt heel even 'Hillywood' tijdens het Grand Gala Award Event van het Scenecs International Debut Film Festival. Met een knipoog naar Hollywood werden de zogeheten Dutch Golden Stones, de awards, tijdens een gala-avond vol spektakel uitgereikt in Studio 21.

Het Scenecs International Film Festival vond eind juni plaats. Daarbij werden in Hilversum de mooiste films uit een selectie van 76 landen vertoont. Vrijdagavond was de slotavond vol zang en dans. Presentator was Jeroen Post.

Foto: Harry Donker

Een vakkundige jury, bestaande uit onder andere filmmakers en -regisseurs, heeft de films beoordeeld en de winnaars gekozen voor de categorieën fictie, documentaire en beste acteertalent. Stadsfonds Hilversum heeft de beste studentenfilm gekozen en hiervoor de Stadsfonds Hilversum Talent Award uitgereikt. Tevens werd de Vue Publieksprijs uitgereikt voor beste film, waarbij publiek haar stem heeft uitgebracht.

De Amerikaanse film "An American In Texas" van regisseur Anthony Pedone heeft de award in de categorie fictie gewonnen. De film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, gaat over een boze, ontevreden groep van punk-rock kinderen die samen opgroeit in een klein stadje in Texas. Samen beginnen zij de band Surgeon General's Warning. Ze hopen hiermee te kunnen ontsnappen uit het verstikkende niemandsland, maar hun net verworven volwassenheid en de chaos binnen de groep maakt hen kwetsbaar voor de harde realiteit.

In de categorie korte fictie ontving de Sloveense regisseur Simon Intihar de award voor 'You Didn't Forget'. Deze veertien minuten durende film laat een dag in het leven van een oude vrouw zien, die volledig op zijn kop staat wanneer ze erop uit gaat om haar echtgenoot te zoeken, die aan geheugenverlies lijdt. 'The Island' van regisseur Adam Weingrod (Israël) heeft de award voor beste documentaire gewonnen. Deze documentaire speelt zich af in een hospice op de grens tussen Oost en West Jeruzalem. Twee jaar lang werden de terminaal zieke patiënten en zorgverleners gevolgd, ieder met zijn eigen verhaal. Christanne de Bruijn ontving de award voor beste acteertalent. Zij speelt de hoofdrol in de dramatische film "De Dirigent" van regisseur Maria Peters. Deze film komt in het najaar in de Nederlandse bioscopen uit.

De publieksprijs werd uitgereikt aan de Nederlandse Jaime Prins voor de documentaire "Wheels of Change". In Zuid-Afrika biedt het team van onderneming Get Your Shit Together straatkinderen de mogelijkheid om te skateboarden. Hier ontdekken zij onder welke extreme omstandigheden deze kinderen opgroeien. Gepassioneerde skateboarders proberen in deze documentaire de effecten te bestrijden die armoede en gangsterisme hebben op deze jonge generatie.

Stadsfonds Hilversum Talent Award Sophie Makker, bestuurslid van het Stadsfonds Hilversum, reikte de award uit voor "Breaking Border". Deze Nederlandse documentaire, gemaakt door Fatima Warsame en Barbara Vollebregt, toen nog studenten aan de Hogeschool Utrecht, gaat over de homoseksuele vluchteling Ibrahim. Hij gooit zijn leven om als hij erachter komt dat vluchtelingen zoals hij ook in Europa te maken hebben met discriminatie. Hij besluit hen te helpen en wordt de stem van de lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender, intersekse en queer (LHBTIQ) vluchtelingen.

Foto: Robin Eggenkamp

Uit de krant