Brief van B en W om kabinet op andere gedachten te brengen.
Brief van B en W om kabinet op andere gedachten te brengen. Foto: Bastiaan Miché

Hilversumse brief over loondispensatie naar staatssecretaris Van Ark

Algemeen

HILVERSUM Bij de gemeente Hilversum zijn er zorgen over de invoering van loondispensatie in de Participatiewet. Volgens het college van burgemeester en wethouders komt de groep met een arbeidsbeperking op een nog grotere achterstand te staan als de Tweede Kamer instemt met het voorstel. Dat staat in de brief die de Hilversumse bestuurders eind vorige week hebben gestuurd naar staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Voor mensen met een arbeidsbeperking is het vinden van een baan al een lastige opgave. Als de kabinetsplannen doorgaan, waarin deze groep minder dan het minimumloon krijgt en de gemeente moet aanvullen, is de verwachting dat de afstand alleen maar groter wordt. Eerder zei de FNV Gooi en Vechtstreek al in deze krant dat er absoluut niet getornd mag worden aan het minimumloon.

Versnippering
Het Hilversumse college ziet dat Van Ark probeert de wetgeving te verduidelijken met het vereenvoudigen van de administratieve lasten van werkgevers. De huidige regels zorgen voor versnippering.

Alternatieven
“Maar Hilversum ziet in het huidige voornemen vooral veel onzekerheden en ongelijkheden voor een groep die niet bij onzekerheden gebaat is. Bovendien worden financiële risico’s zoals geen pensioenopbouw over het deel loondispensatie bij deze werknemers neergelegd, die weinig tot geen alternatieven hebben om naast het inkomen te sparen”, luidt de mededeling aan de VVD-bewindsvrouw.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant