Het blussen van de brand duurde zaterdag behoorlijk lang.
Het blussen van de brand duurde zaterdag behoorlijk lang. Foto: Foto Miché / Remco Jakma

Brandweer ontsnapt aan ramp bij brand Oude Amersfoortseweg

Politie & justitie

HILVERSUM - Dat de brandweerlieden zaterdag ongeschonden uit de strijd zijn gekomen bij het werk in en rond het transformatorhuisje aan de Oude Amersfoortseweg mag een klein wonder heten. Uit de logbestanden blijkt dat het pand tijdens het optreden van het korps niet spanningsloos was, terwijl netbeheerder dat wel had gezegd.

Dat meldt burgemeester Pieter Broertjes in een brief aan de gemeenteraad over de brand die zaterdag even na 9.00 uur ontstond in het stroomhuisje nabij station Sportpark. De brandweer besloot op te schalen naar GRIP 2, zeer grote brand. Dat besluit nam de operationeel leidinggevende pas op het moment dat zijn mensen net aan een ramp waren ontsnapt.

Brandende kast
Tijdens de inzet 'klapte' de brandende kast uit elkaar. De brandweermensen zijn nog net in staat geweest om het gebouwtje op tijd te verlaten. Niemand raakte gewond, maar de schrik zat er goed in bij. "Dit heeft bij de eenheden grote impact gehad, omdat dit tot ernstig letsel had kunnen leiden", meldt de burgemeester.

Hoogspanning
De brandweer was in de veronderstelling dat er geen spanning meer stond op het pand. Liander had na het eerste contact om 9.09 uur laten weten het pand van afstand spanninglsoos te maken. Een monteur kon pas rond 12.30 uur ter plekke zijn; dik drie uur na de melding van de brand in het stroomhuisje langs het spoor. Dat heeft het nutsbedrijf via de meldkamer laten weten. Maar die informatie bleek niet te kloppen. Er zat toch nog hoogspanning op het gebouw.

Brandmeester
Verantwoord blussen was pas nodig na het volledig spanningsloos maken van het transformatorhuisje. Hiervoor moesten ProRail en Liander in actie komen. Dat heeft de nodige tijd geduurd. Daardoor heeft de klus langer geduurd. Binnen de politiek in Hilversum kwamen al vragen naar boven waarom het blussen zolang geduurd heeft. Broertjes merkt op dat de brand binnen een half uur brandmeester was toen de brandweerlieden hun werk konden doen.

Onderzoek
De burgemeester laat weten verder weten in zijn schrijven dat de Arbomedewerker binnen de brandweerorganisatie deze kwestie heeft opgepakt. Inmiddels heeft deze persoon melding gemaakt van dit incident bij de arbeidsinspectie. En ook ProRail gaat zich in het voorval verdiepen. De spoorbeheerder doet ook een onderzoek.

Gevaarlijke stoffen
Tijdens de brand, waarbij sprake was van flinke rookontwikkeling zijn geen gevaarlijke stoffen aangetroffen, is te lezen in de brief. De asbest in het pand heeft zich niet verspreid, zo heeft een deskundige van de brandweer vastgesteld. Het pand is weer overgedragen aan ProRail.

Uit de krant