Het MH17-monument in het Dudokpark
Het MH17-monument in het Dudokpark Foto: Bastiaan Miché
video

Broertjes: 'MH17-gevoel wordt niet minder'

Politiek

HILVERSUM - De ramp met de MH17 is vier jaar geleden, maar het gevoel wordt niet minder. Dat zegt burgemeester Pieter Broertjes, die boos is op Donald Trump, in 'Het Gesprek Met'.

"Je zou denken dat het gevoel wat wegzakt, omdat het al vier geleden is, maar dat is niet wat er gebeurd.", aldus de Hilversumse burgervader. "Je ziet bij de herdenking dinsdagochtend dat dat bij heel veel mensen niet zo is, zeker bij de nabestaanden natuurlijk niet. Het blijft een hele bijzondere dag. Vooral als die lijkt op die dag van vier jaar geleden, ook prachtig weer maar eindigde in een gigantische climax. Dat gevoel draag je de hele dag mee. Dat wordt niet minder."

Oplezen
Hij vervolgt: "Dat komt ook door de hoeveelheid. Als je de namen van de slachtoffers opleest. Vijftien mensen, waarvan de helft kinderen dat komt heel diep binnen. Dat merk je ook aan de nabestaanden, die daar nog elke mee opstaan en naar bed gaan met die ellende. Ik denk dat het goed is dat we elk jaar herdenken."

Helsinki
In zijn korte toespraak en ook voor de camera's van GooiTV haalt Broertjes uit naar de Amerikaanse president Donald Trump. De Hilversummer neemt het de wereldleider kwalijk dat hij de MH17-kwestie niet heeft aangekaart bij Vladimir Poetin. Daar was door meerdere regeringsleiders wel op aangedrongen. Afgelopen maandag ontmoetten de twee elkaar in Helsinki. 

Grootste leiders
"De nabestaanden hebben het nodig om hun verdriet een plaats te geven en om het noodlot te aanvaarden", meldt de burgemeester. "Ik heb dinsdag eigenlijk alleen maar een oproep gedaan tot medemenselijkheid, die dus niet verstaan wordt door de grootste leiders van de wereld en die moeten juist het voorbeeld geven. Als ze dat niet doen dan ben ik daar boos over en dan ben ik teleurgesteld. Dat doe ik dan namens de nabestaanden."

Hieronder is het hele gesprek te zien met burgemeester Broertjes:

Uit de krant