Van Wijnbergen - in het rode shirt - probeert een tackle te ontwijken.
Van Wijnbergen - in het rode shirt - probeert een tackle te ontwijken. Foto: Picasa

Nieuw Australisch rugbyavontuur voor Bodil van Wijnbergen

Sport

HILVERSUM Bodil van Wijnbergen stapt op woensdag 25 juli in het vliegtuig naar Australië om in Brisbane drie maanden te rugbyen met het universiteitsteam van Queensland. Er wordt gespeeld in de AON-competitie waaraan alle universiteiten van Australië meedoen. De 19-jarige speelster van de rugbyclub Hilversum landt drie maanden later met een ervaring rijker weer op Schiphol.

Van Wijnbergen speelt al jaren in het eerste damesteam van Hilversum. Daarnaast maakt zij al twee jaar onderdeel uit van de nationale selectie van de Sevens (het snelle zeven-tegen-zeven) en 15 (het bekende reguliere rugby). In Australië is de AON-competitie geen gezellig studentikoos onderonsje tussen de universiteitssteden. Het is een serieuze aangelegenheid, aangezien de teams bestaan uit profs uit Australië en het buitenland.

Onschatbaar
Vrijwel alle speelsters die in 2016 op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro het goud veroverden, worden verdeeld over de verschillende teams. "Je speelt samen met en tegen meiden die tot de wereldtop behoren. Die ervaring is van onschatbare waarde en dat neem ik weer mee naar de club en de nationale teams", zegt Van Wijnbergen op een mooie zomeravond op een Hilversums terras.

Sportfonds
Australië is geen onbekend rugbyland voor Van Wijnbergen. "Drie jaar geleden ben ik er vijf weken op stage geweest via het Sportfonds Leo van de Kar", zegt ze. "Vorig jaar juli ben ik er weer heengegaan met als doel daar zeven maanden te blijven en vooral om veel te rugbyen. Maar ook gelijk mijn studie aan de Hogeschool van Amsterdam voort te zetten. Daar kwam ik weer in contact met de voormalige Nederlandse bondscoach de Australiër Chris Lane."

Tweede
Hij vroeg haar om uit te gaan komen voor het universiteitsteam van Queensland. "Bijkomend voordeel is dat ik ondertussen een behoorlijk netwerk heb opgebouwd en je weet nooit waar dat in de toekomst toe kan leiden. De AON-competitie hebben we vorig jaar met universiteit van Queensland gewonnen. In vervolg daarop speelde ik in het eerste team van de staat Queensland in een competitie tussen alle staten; we werden tweede", luidt haar vervolgverhaal.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant