Straks mogen de fietsen niet meer voor de deur worden gezet van de winkels.
Straks mogen de fietsen niet meer voor de deur worden gezet van de winkels. Foto: Bastiaan Miché

Zorgen ondernemers Bussumerstraat over gevolgen fietsparkeerbeleid

Buurt / wijk

HILVERSUM - "Straks mogen mijn klanten hun fiets niet meer voor mijn deur parkeren vanwege het nieuwe beleid. Zij moeten hun fiets neerzetten op het Wagenmakersplein of bij Mout. Zo jaag je de klanten in de Bussumerstraat wel weg." Zo luiden de woorden van Peter Verkerk van RC Modelbouw Modelsport Hilversum.

Naar eigen zeggen is hij ontploft toen hij de brief van de gemeente in handen kreeg over het nieuwe fietsparkeerbeleid. Bezoekers die straks brood willen halen, een flesje wijn of bij Verkerk langs willen komen, mogen hun stalen ros niet meer voor de deur neerzetten. Dan riskeren zij dat hun tweewieler wordt meegenomen naar het depot aan de Kerkbrink 29. Dat is klant en ondernemer pesten, vinden Verkerk en diverse andere ondernemers uit de Bussumerstraat.

Straatcoaches
Woensdag 1 augustus begint de gemeente met een gedragscampagne. Met onder meer flyers en borden wordt het winkelend publiek geattendeerd op het nieuwe beleid. Tevens zet de gemeente straatcoaches in die de fietsers vertellen waar zij hun fiets nog wel mogen stallen.

Depot
Vanaf half september gaat de gemeente daadwerkelijk handhaven. Verkeerd gestalde fietsen gaan dan naar het depot. De eerste maand zitten daar nog geen financiële consequenties aan. Vanaf maandag 15 oktober moeten de eigenaren 15 euro betalen om hun fiets terug te krijgen.

Fietsenzee
Het doel is om de enorme fietsenzee tegen ge gaan. Daarom heeft de gemeente in het afgelopen jaar 500 extra stallingen neergezet. Zeker op de Groest, bij de ingang van de Kerkstraat, tegenover de Hema en op de Kerkbrink is er sprake van wildparkeren.

Klandizie
Verkerk snapt dat daar aandacht voor moet zijn, maar op de Bussumerstraat, dat hij ziet als een aanloopstraat zoals de Emmastraat, is er een andere dynamiek. Even snel de fiets voor de deur zetten om een broodje te halen of het haar te laten knippen, is essentieel voor deze winkelstraat. "Ik heb liever ook geen fietsen voor de gevel, maar het moet ons geen klandizie gaan kosten. Wij moeten ook iets kunnen verdienen", aldus Verkerk.

Zone
In een reactie laat de gemeente weten dat de regels ook gelden voor de Bussumerstraat. Deze winkelstraat is onderdeel van het grote gebied in het centrum waar het gehandhaafd gaat worden. "De zone is ontworpen om te voorkomen dat er ophoping van fietsen komt aan de randen. Daarnaast zijn aan de randen van deze zone voldoende fietsparkeerplekken."

Fietsparkeerplekken
Begrip is er voor de situatie van de ondernemers in de Bussumerstraat. De fiets moet dichterbij gestald kunnen worden dan in het wandelgebied. De gemeente verwijst inderdaad naar de grote fietsparkeerplekken bij Mout en op het Wagemakersplein en zegt dat in en rond de Bussumerstraat ook nog klemmen en leunhekken staan.

Projectleider
Om naar mogelijke andere oplossingen te kijken komt deze week nog de projectleider langs bij een aantal winkeliers. Verkerk krijgt vandaag een bezoek van hem. 

Afbeelding

Uit de krant