Foto : Bastiaan Miché
Foto : Bastiaan Miché Foto: Bastiaan Miché

Meer bevoegdheden burgemeester om woonoverlast te bestrijden

Politiek

HILVERSUM - Burgemeester Pieter Broertjes krijgt meer bevoegdheden om woonoverlast te bestrijden. Waar voorheen de rechter over ging, kan nu, in ieder geval voor het komende jaar, de burgemeester handelend optreden als het gaat om notoire overlastgevende bewoners.

Dit is onderdeel van de Wet aanpak woonoverlast. Die biedt de burgemeester een nieuw instrument om de overlast eerder het hoofd te bieden. Nu bestaat de mogelijkheid om eerder maatregelen te nemen met een dwingend karakter. Broertjes kan mensen nu een gedragswijziging opleggen, wat voorheen enkel een taak was van de rechter. 

"Dit kan alleen voor de zwaarste gevallen van overlast en dan alleen als al het andere al geprobeerd is om een oplossing te krijgen", komt uit het raadhuis. In deze gevallen kan Broertjes gebruikmaken van bestuursdwang of een dwangsom.

In deze nieuwe aanpak is het wel de bedoeling dat bewoners er eerst onderling uitkomen. Als dat niet lukt, dan komt het wijkteam in actie, waar vertegenwoordigers van diverse gemeentelijke diensten inzitten. Hierbij valt te denken aan 'Bouwen en Wonen', het Sociaal Plein en de buurtcoördinator, maar ook partners als de politie, GGZ en het Veiligheidshuis.

Doel is dat iedereen in rust naast elkaar kan wonen. "Niet-juridische maatregelen zijn hierbij vaak effectiever, omdat juridische maatregelen nog wel eens olie op het vuur kunnen zijn van een conflict", voegt de burgemeester eraan toe.

Uit de krant