Het portret van Joost Boot in het raadhuis.
Het portret van Joost Boot in het raadhuis.

Acht bezwaren tegen Burgemeester Bootweg

Algemeen

HILVERSUM - Tegen het voornemen om Hilversum een Burgemeester Bootweg te geven zijn acht bezwaren ingediend. Dat laat de gemeente aan deze krant weten.

Het Besluit openbare ruimte (straatnaambesluit) heeft zes weken ter inzage gelegen. De termijn om een bezwaarschrift in te dienen verliep op donderdag 19 juli. Op social media is actief opgeroepen om bezwaar te maken tegen de nieuwe straatnaam, omdat de werktitel beter past en Joost Boot een controversieel verleden zou hebben. In totaal hebben acht personen aangegeven dat zij het niet zien zitten dat Hilversum een Burgemeester Bootweg krijgt.

De Ruyter
Er komen veertien nieuwe woningen aan de rand van het centrum, in de schaduw van het raadhuis: tussen de 's-Gravelandseweg 72 tot de Hoge Naarderweg 55-57. De projectontwikkelaar en de makelaar spreken over het Molenpad. Dat is een verwijzing naar molen 'De Ruyter'.

Commotie
Het vorige college van burgemeester en wethouders besloot eind maart de eerste 'mediaburgemeester' van het dorp te eren met een straatnaam. Dit besluit heeft onvoorzien tot veel commotie geleid.

Private weg
Wat de gronden van de acht ingediende bezwaren zijn is niet bekend. Een van de toekomstige bewoners, Jaap van der Harst, gaf medio juni eerder al aan dat het Molenpad een toepasselijkere naam is voor deze private weg; gezamenlijk eigendom van de kopers.

Apartheid
De SP en de PvdA vinden de Burgemeester Bootweg niet kunnen, omdat de voormalig burgervader in de jaren '70 en '80 een groot voorstander was van de apartheid in Zuid-Afrika, zo meldden zij een maand geleden.

Vervolg
Hoe gaat het nu verder? De onafhankelijke commissie voor bezwaarschriften buigt zich over de bezwaarschriften. Dat gaat eind augustus of begin september gebeuren. Daarna heeft de commissie vier tot zes weken de tijd om een advies uit te brengen aan het college.

Uit de krant