Eten en drinken op het dak van de schuur.
Eten en drinken op het dak van de schuur. Foto: Bastiaan Miché

'Mensen moeten wat voor de vogels doen'

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Niet alleen mensen hebben last van de al weken durende hitte. Dat geldt ook voor de natuur. Voor dieren is het moeilijk water en eten vinden. Bij dat laatste helpt Peter de Beer. Hij hoopt dat veel plaatsgenoten zijn voorbeeld volgen.

Op het dak van zijn schuur staan grote plantenschotels vol water. In de keuken is De Beer bezig een schotel te vullen met voedsel voor de vogels. Hij snijdt volkoren brood en maakt daar kleine stukjes van. Het pak melk staat ernaast. Daar stopt hij nog wat andere ingrediënten bij zoals geraspte kaas of muesli, die hij had gekocht maar zelf niet lekker vond.

Buurtkat
Niet veel later ligt de schotel vol 'vogellekkers' op het dak in de tuin. Na een paar minuten wachten verschijnen de eerste kauwtjes, mussen en eksters. Voorzichtig huppen zij naar de verschillende schotels. Naarmate de tijd vordert, wordt het steeds drukker. De Beer ziet het tevreden aan, terwijl hij een van de buurtkatten in de gaten houdt. "Ik ben er een paar weken geleden mee begonnen. De vogels maken er gretig gebruik van", stelt de Hilversummer.

Onschuldig
"Ik ben heel betrokken. De mens is zo dominant aanwezig", zegt De Beer. De Hilversummer hoopt dat meer mensen de dieren, naast vogels bijvoorbeeld ook egels, op deze eenvoudige wijze willen voorzien van eten en drinken. "De vogels moeten ook eten en drinken. Zij zijn belangrijk en onschuldig en hebben het nu ook heel zwaar. De mensen moeten wat doen, omdat de vogels geen eten en water kunnen vinden. Dat is er gewoon niet."

Gemeente
Door de aanhoudende hitte moet ook de gemeente keuzes maken als het gaat om de verzorging van bomen, planten en grasperken. Zeker nu de oproep luidt om zuinig met water om te gaan. Daarom is het niet mogelijk om de 4.400 are beplanting, 9.000 are grasveld en bermen en 30.000 bomen allemaal van water te voorzien.

Kanaal
De gemeente richt zich vooral op de beplanting en de jonge bomen die het afgelopen jaar zijn aangeplant. Zij hebben nog geen goed ontwikkeld wortelgestel. Het water, dat de gemeente gebruikt, komt uit het Hilversums Kanaal en de vijvers in Hilversum.

Droogte op de Schapenkamp.

Uit de krant