Geel-zwarte hangers op verkeerd geparkeerde fietsen. Nu is het nog waarschuwen geblazen.
Geel-zwarte hangers op verkeerd geparkeerde fietsen. Nu is het nog waarschuwen geblazen. Foto: Bastiaan Miché

Gedragscampagne fietsparkeren van start: 'Waar ik kan 'm kwijt dan?'

Buurt / wijk

HILVERSUM - De mededeling van wethouder Arno Scheepers dat er in het centrum voldoende parkeerplek is voor de fiets stuit op verwondering. Tijdens de start van de gedragscampagne krijgt de VVD-bestuurder geregeld de vraag van de centrumbezoekers waar ze dan hun fiets moeten stallen. Invoering van het nieuwe fietsbeleid wordt een harde dobber.

Dat het handhaven op verkeerd gestalde fietsen nog de nodige voeten in aarde heeft, realiseert Scheepers zich heel goed. Het is de Hilversummer opnieuw opvoeden. Hij is hoopvol gestemd zo laat hij woensdag weten tijdens de start van de campagne. Utrecht is voor hem het voorbeeld. Daar was het ook een fietsenchaos, maar is het de gemeente gelukt dit met strenge handhaving en meer voorzieningen het hoofd te bieden.

Begrip is er wel bij de bezoekers van het centrum, maar even de fiets voor de Kruidvat neerzetten of op de kop van de Groest om die snelle boodschap te kunnen doen, moet toch kunnen is de teneur. Nee dus, is het antwoord. Een plek verderop in een van de rekken zoeken of anders accepteren dat de fiets af te halen is bij het depot aan de Kerkbrink 29. Dat is de werkwijze vanaf maandag 15 oktober.

Volgens Scheepers zijn er voldoende plekken voor het gebruik. In totaal 2.800 verspreid over het hele centrum. Dat blijkt uit tellingen en op sommige plekken is er nog plaats voor rekken mocht uitbreiding toch nodig zijn. Fietsers moeten er alleen aan wennen dat zij hun tweewieler netjes moeten stallen en soms wat verder moeten lopen.

Uit de krant