Marco Singelenberg fietste van de Noordkaap naar Kaapstad en schreef over zijn avonturen en inzichten in Figurant in de Hoofdrol.
Marco Singelenberg fietste van de Noordkaap naar Kaapstad en schreef over zijn avonturen en inzichten in Figurant in de Hoofdrol. Foto: Bastiaan Miché

Hilversummer Marco Singelenberg fietste van de Noordkaap naar Kaapstad

Mensen

HILVERSUM - Grijnzend roert hij in zijn muntthee. "Nee, fietsen is niet mijn passie. Ik deed het gewoon." Er zijn maar weinig mensen die op een dag besluiten: ik ga fietsen. Van de Noordkaap naar Kaapstad. En als ik terug ben, dan schrijf ik daarover een boek.

Hilversummer Marco Singelenberg (45) deed het. Op een degelijke Batavusfiets trapte hij in ruim anderhalf jaar tijd door veertig landen en schreef zijn ervaringen in het boek Figurant in de Hoofdrol, een fietsreis van de Noordkaap naar Kaapstad.

Jawel, hij had wel eerder fietstochten gemaakt. Van New York naar San Francisco bijvoorbeeld. Deed hij ruim drie maanden over. Utah maakte vooral indruk op hem. "Bijzondere staat. Ken je Roadrunner, die vogel uit de tekenfilmpjes? Nou, door zo'n decor fietste ik. En die vogels haalden me links en rechts in. Serieus."

Start
Vijf jaar geleden, om precies te zijn op 18 juli 2013, stapt Singelenberg op de trein die naar Kopenhagen dendert. Zijn reis is begonnen. Hij heeft geen idee wat hem te wachten staat, maar heeft er zin in. Hij is eigenlijk een aantal kilo te zwaar en had misschien kunnen trainen voor zijn uitdaging, maar besluit dat hij conditie tijdens zijn tocht kan opbouwen en dat hij vanzelf gewicht verliest door dagelijks zoveel uur te bewegen.

In de trein denkt hij na. Over zijn zojuist opgebroken huwelijk met Marloes. Over het overlijden van zijn moeder. Hij weet: een beter moment om te vertrekken bestaat niet. Zevenentwintigduizend euro heeft hij apart gezet voor de reis. Daarmee moet hij het doen. Vanzelf heeft hij een tentje mee, maar ervaring heeft hem geleerd dat als je na een dag fietsen zeiknat eindelijk een dorpje bereikt, het zoeken naar een geschikte plek voor je tent niet aanlokkelijk is. Dan wil je overnachten in een hotel.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant