Afbeelding

Gedoe provincie en energiebedrijf over aanleg kabels in Hilversum en Bussum

Natuur en Milieu

HILVERSUM - De provincie Noord-Holland heeft energiebedrijf Alliander onterecht een boete opgelegd voor het aanleggen van elektriciteitskabels in vervuilde grond in Hilversum en Bussum. Dat vindt de advocaat van het energiebedrijf. Hij eiste daarom maandag bij de Raad van State dat de boete van 20.000 euro alsnog van tafel gaat.

In de ogen van de provincie speelt Alliander een flauw juridisch spelletje door net te doen alsof het niet tevoren is gewaarschuwd. En dat de boete zomaar uit de lucht is komen vallen. De holding Alliander, werkmaatschappij Liander en een andere dochtermaatschappij van Alliander werden alledrie door de provincie aangeschreven na een overtreding in 2012. Met een zogenoemd dwangsombesluit meldde de provincie dat een volgende overtreding hen elk 20.000 euro zou gaan kosten met een maximum van 200.000 euro.

Dit dwangsombesluit is verzonden aan Liander, op hetzelfde adres van Alliander. Maar Alliander zegt nu van niets te weten. Alliander is niet zelf door de provincie op de hoogte gesteld en kan volgens zijn advocaat dan nu niet op een boete worden getrakteerd.

Volgens de advocate van de provincie is Alliander wel op de hoogte gesteld van de officiële waarschuwing. En die is dus rechtsgeldig. Daarom kon de provincie volgens de advocaat ook met boetes komen toen Liander in de fout ging bij het aanleggen van kabels aan de Floralaan in Hilversum en de Vaartweg in Bussum. Maar een probleem voor de provincie is dat een hard verzendingsbewijs voor Alliander ontbreekt.

De advocaat van Alliander beweert nu dat dit bedrijf niet verantwoordelijk kan worden gesteld voor een overtreding waarvoor zijn buurman Liander tevoren is gewaarschuwd. Ook al zitten beide bedrijven op hetzelfde adres. Volgens de advocaat gaat het ook om los van elkaar staande bedrijven.

Maar de provincie zet daar grote vraagtekens bij, omdat hun activiteiten op een ondoorzichtige manier door elkaar lopen. Zo moet Alliander officieel melding doen van graven in vervuilde grond bij de provincie. Dat werk wordt dan uitgevoerd door Liander. Opmerkelijk is volgens de provincie ook dat Alliander inmiddels de boete voor Liander heeft betaald. Ze kunnen zich dus niet achter elkaar verschuilen, vindt de provincie.

De Raad van State moet nu gaan beoordelen of het toch aannemelijk is dat Alliander zelf een officiële waarschuwing heeft gekregen. Zo ja, dan is de boete ook terecht aan Alliander opgelegd. Het oordeel volgt over enkele weken.

Uit de krant