Rebekka Timmer (rechts) op de dag dat zij officieel raadslid werd.
Rebekka Timmer (rechts) op de dag dat zij officieel raadslid werd. Foto: Bastiaan Miché

SP wil ook bestaande straatnamen wijzigen van 'foute historische figuren'

Politiek

HILVERSUM - De SP Hilversum gaat nog een stap verder. Niet alleen is de Burgemeester Bootlaan vanwege het apartheidsverleden van de oud-burgemeester van Hilversum ongewenst, maar ook wil de oppositiepartij bestaande straatnamen wijzigen van historisch foute figuren. 

Dat stelt SP-raadslid Rebekka Timmer in haar opiniestuk 'We moeten op zoek naar nieuwe iconen'. In de afgelopen twee maanden, sinds de discussie over toekenning van de Burgemeester Bootlaan speelt, is haar wel duidelijk geworden dat het worstelen geblazen is met het donkere gezamenlijke verleden.

Voor de SP'er is het klip-en-klaar dat het 'not done' is iemand te eren met een straatnaam als deze overduidelijk de mensenrechten heeft geschonden of getornd heeft aan het gelijkwaardigheidsbeginsel van de mens. 

"Het is niet goed tegen fout opwegen. Het is geen weegschaal. Het gaat erom waar de grens ligt. We praten over een systeem, zodat het niet mogelijk is dat iemand die een apartheidspleiter is geweest, zoals burgemeester Boot, een straatnaam kan krijgen."

Voor Hilversum zou het volgens de SP bijvoorbeeld betekenen dat het hele Zeeheldenkwartier wordt gewijzigd. "Wij willen de discussie aangaan in Hilversum hoe wij omgaan met de erfenis van foute personen", aldus de Hilversumse. 

Volgens Timmer zijn er genoeg nieuwe iconen te vinden die compleet losstaan van het koloniale verleden. Namen die beter passen bij de inclusieve samenleving. 

Later meer

Uit de krant