Wordt deze toekomstige straat het Molenpad of de Burgemeester Bootlaan? Wat te doen met omstreden personen is de vraag.
Wordt deze toekomstige straat het Molenpad of de Burgemeester Bootlaan? Wat te doen met omstreden personen is de vraag. Foto: Bastiaan Miché

'Nieuwe iconen moeten plek krijgen in Hilversumse straten'

Politiek

HILVERSUM - Als het in andere steden kan, zoals Amsterdam en Berlijn, dan moet het aanpassen van straatnamen ook in Hilversum mogelijk zijn. Het eren van personen die overduidelijk mensenrechten hebben geschonden of getornd hebben aan het gelijkwaardigheidsbeginsel is fout, zo stelt de SP. Het is anders omgaan met de donkere kanten van het gezamenlijke verleden, is de stelling.

In de hoofdstad is in het verleden de Stalinstraat omgedoopt in de Vrijheidsstraat. Dat is een mooi voorbeeld van hoe het in Hilversum ook zou moeten, vindt SP-raadslid Rebekka Timmer. Er zijn immers genoeg historische figuren te vinden die wel passen bij de inclusieve samenleving, zoals de jonge Hilversumse aangeeft.

Nieuwe iconen noemt zij dat. Denk daarbij aan de Suze Groeneweg, die in 1918 als eerste vrouw in de Tweede Kamer is verkozen. Ander voorbeeld is Cuffy die in 1763 een grote slavenopstand in de voormalige Nederlandse kolonie Berbice leidde.

"We willen een andere presentatie van de geschiedenis, waarin we uitgaan van de ervaringen van alle mensen. Dat is geen geschiedvervalsing, maar het plaatsen van de gebeurtenissen in de juiste context", schrijft Timmer in haar opiniestuk 'We moeten op zoek naar nieuwe iconen'.

Gruwelen erkennen
"Vandaag de dag hopen wij te kunnen spreken voor het merendeel van de mensen en partijen als we zeggen dat we staan voor mensenrechten en een inclusieve samenleving. Dat resulteert erin dat we de gruwelen van onder meer het Europees kolonialisme en imperialisme erkennen en verwerpen. Dat we zeggen: de verering van figuren die aan die kwaden vorm hebben gegeven, hoort niet meer."

Protest in Hilversum tegen Boot eind jaren '70. (Foto: Hein van Kasbergen)

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant