René Wollaars:
René Wollaars: "Voorheen moesten mensen naar de brandweerkazerne komen, maar die drempel was te hoog." Foto: Gooi en Eembode

Extra wijkbrandweerman in Hilversum must

Buurt / wijk

HILVERSUM - De stelling dat René Wollaars de afgelopen jaren tientallen levens heeft gered, vindt hijzelf enigszins overdreven. Maar aan de andere kant krijgt de wijkbrandweerman vanuit de repressieve dienst wel bij wijze van grap 'het verwijt' dat zij veel minder druk zijn dan voorheen. Toch is er nog genoeg werk aan de winkel, zeker nu ouderen langer thuis blijven wonen maar helemaal niet zo zelfredzaam zijn als men denkt.

De brandweer dichterbij de inwoners brengen. Met die gedachte startte begin 2016 Wollaars met zijn werkzaamheden als wijkbrandweerman. Hij was op dat moment 58 en vind het na dertig jaar branden blussen tijd voor iets anders. "Nu ben je bezig met het voorkomen van branden. Dat leek me leuk om te doen en is ook leuk. Een uitdaging. Voorheen moesten mensen naar de brandweerkazerne komen, maar die drempel was te hoog. Nu komen mensen na een brand in hun straat naar mij toe met de vraag hoe ze dat bij henzelf kunnen voorkomen."

Wollaars is tegenwoordig wekelijks te vinden in de bibliotheek, de Riebeeck, winkelcentrum Kerkelanden en buurthuis de Geus. Daarnaast gaat hij de wijken in, komt bij de mensen thuis en overlegt met onder meer zorg- en welzijnsorganisaties. Van belang is bijvoorbeeld dat wanneer thuiszorgmedewerkers bij ouderen komen en zien dat brandveiligheid te wensen overlaat, zij dit melden bij Wollaars.

Lees verder in de digitale editie

Uit de krant