Het Cronebos.
Het Cronebos. Foto: Natuurmonumenten/Lars van den Brink

Hulp gezocht voor Cronebos

Natuur en Milieu

HILVERSUM - Natuurmonumenten zoekt vrijwilligers die willen meedenken over het Cronebos of actief willen helpen bij het beheer van dit natuurgebied. "We willen mensen uit de omgeving betrekken bij het beheer en onderhoud van het Cronebos", aldus boswachter Diederik Aarendonk.

Ook is hij op zoek naar mensen die de handen uit de mouwen willen steken. "Het idee is om elke eerste zaterdag van de maand samen aan de slag te gaan. Boompjes weghalen op de heide, snoeien en zagen, poelen schoonmaken of stukjes heide plaggen; lekker actief in de buitenlucht. Ik hoop op veel positieve reacties", aldus de boswachter.

Het Cronebos ligt aan de zuidoostkant van Hilversum en is 45 hectare groot. Naast reusachtige douglassparren zijn er beuken en kastanjes in het bos. Spechten voelen zich hier dan ook helemaal thuis, evenals de zeldzame boommarter.

Het Cronebos behoorde vroeger tot de 'woeste gronden' ten zuiden van Hilversum. Tot in de Middeleeuwen was hier het Gooiersbos. De bomen werden gekapt om plaats te maken voor akkerland en gebruikt voor huizen, meubels, wagens en brandhout.

Op den duur ontstonden hierdoor grote zandverstuivingen en besloot men weer bomen te planten. De oudste beuken dateren van 1880 toen het bos nog Tolbos heette. Natuurmonumenten kreeg het in 1962 in eigendom van mevrouw Crone-Black, waarbij het vernoemd werd naar haar echtgenoot: Cronebos. 

Belangstellenden kunnen contact opnemen kan via d.aarendonk@natuurmonumenten.nl

Uit de krant