Het NK vorig jaar.
Het NK vorig jaar. Foto: Remco Jakma

NK Palingroken in Kortenhoef viert zilveren jubileum

Natuur en Milieu

KORTENHOEF - Opnieuw is Kortenhoef het decor van de 25e editie van het Nederlands kampioenschap palingroken, dit jaar op zaterdag 1 september. Opnieuw doen honderd van de beste rokers uit heel Nederland (en een enkele uit het buitenland) aan het open kampioenschap mee.

Naast paling voor de wedstrijd wordt ook andere vis gerookt ter demonstratie en verkoop aan de ruim 15.000 bezoekers van Nederlands grootste visrokenevenement.

Het evenement begint om 11.00 uur, de startbel voor de wedstrijd luidt om 12.00 uur. De prijsuitreiking zal rond 17.00 uur plaatsvinden in de feesttent bij de Oude School aan de Kortenhoefsedijk.

Daaraan vooraf gaat een uitgebreide beoordeling door een uit onafhankelijke deskundigen en prominente palingliefhebbers bestaande jury. Vanwege de jubileumeditie is de jurering dit jaar extra uitgebreid: iedere deelnemer krijgt uitgebreide feedback op zijn of haar inzending. Naast de wedstrijd is er een braderie op de Kortenhoefsedijk, 's avonds gevolgd door de jaarlijkse traditionele Kortenhoefse Gondelvaart.

Niet alle door de deelnemers gerookte wedstrijdpaling wordt gebruikt door de jury. Deze extra paling wordt verkocht aan het publiek ten bate van een goed doel; dit jaar is dat Stichting Muziekids. Deze stichting heeft tot doel kinderen tijdens een ziekenhuisverblijf kennis laten maken met het zelf spelen, beluisteren en beleven van muziek.

Uit de krant